Tehnologija

Uskoro ćete moći vidjeti sve što Facebook zna o Vama

Meta (Facebook) najavila je novu verziju svog Centra za privatnost, za koji kaže da ga možete koristiti kako biste saznali kako Meta prikuplja i koristi podatke te shvatiti kako se kretati kroz bezbroj dostupnih kontrola privatnosti i sigurnosti.

Navodi se da će nova verzija imati kategorije koje pokrivaju sigurnost, dijeljenje, prikupljanje, korištenje podataka i oglase. Iako izgleda kao dobar alat, više se čini da Meta to čini iz neke prisile, budući da će se korisnici morati malo pomučiti dok shvate kako sve to radi.

Meta kaže da je ova verzija Centra za privatnost trenutno dostupna “nekim ljudima koji koriste Facebook na desktopu”, ali da će je “uvesti za više ljudi i aplikacija u narednim mjesecima .” Prema postu na blogu, postojat će pet kategorija za vodiče i kontrole koje vam omogućuju upravljanje sigurnosnim postavkama, s kim se dijele vaše objave, kako Meta prikuplja i koristi vaše podatke te koji su vaš profil i postavke oglašavanja.

Također kaže da će imati centraliziranu lokaciju za kontrole koje bi inače bio razbacan po nizu zaslona. Taj dio ovog projekta mogao bi uistinu biti koristan korisnicima – kada mu dobiju pristup – budući da rijetko tko kopa po postavkama privatnosti Facebooka.

Međutim, Facebookov naglasak je na obrazovanju i stvarno stavlja odgovornost na korisnike za sustave koje gradi. Ako krajnje postavke privatnosti ili sigurnosti nisu ono što bi većina korisnika željela ili očekivala, Meta će moći reći: “Pa, dali smo vam alate za učenje o njima.”

Osim toga, uvijek je moguće da vam se neće svidjeti informacije koje pronađete u centru za privatnost, ali nećete moći ništa učiniti u vezi s tim ako zapravo ne postoji postavka za njihovu promjenu.

Prema Meta-i, ako imate novi Centar za privatnost, moći ćete mu pristupiti u Postavke > Privatnost, ali Meta kaže da će “dodati više načina za pristup na mjestima gdje biste mogli imati problema s privatnošću.”

Kao što sam već rekao, ovaj potez izgleda kao puko ispunjavanje formalnosti bez stvarne da se napravi nešto korisno.

Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Pišite nam u komentarima.

Objava Uskoro ćete moći vidjeti sve što Facebook zna o Vama prenijeta sa portala Bajtbox.