Tehnologija

18-godišnjak na doživotnoj hospitalizaciji zbog hakiranja Rockstara

Osamnaestogodišnji haker, član međunarodne bande Lapsus$, koji je procurio video isječke nadolazeće GTA igre, dobio je neodređenu hospitalizaciju kao kaznu. Arion Kurtaj iz Oxforda, koji boluje od autizma, bio je ključni član ove bande koja je izvršila napade na tehnološke divove kao što su Uber, Nvidia i Rockstar Games, uzrokujući ukupnu štetu od gotovo 10 milijuna dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Sudac je naglasio da su Kurtajeva stručnost i sklonost ka cyber-kriminalu razlozi zbog kojih ostaje visok rizik za javnost. Odlučeno je da će ostati u psihijatrijskoj bolnici do daljnjeg, osim ako liječnici procijene da više ne predstavlja opasnost.

U tijeku suđenja čuli smo da je Kurtaj bio nasilan dok je bio u pritvoru, s brojnim izvještajima o ozljedama ili oštećenju imovine. S obzirom na njegov akutni autizam, liječnici su ga smatrali nesposobnim za suđenje, stoga je porota bila zadužena da utvrdi je li počinio navedena djela, a ne da li je to učinio s kriminalnim namjerama.

Mentalna procjena korištena tijekom izricanja kazne otkrila je da Kurtaj “i dalje izražava namjeru povratka cyber-kriminalu što je prije moguće i visoko je motiviran u tome.”

Unatoč tome što mu je laptop oduzet, Kurtaj je uspio provaliti u Rockstar, koristeći Amazon Firestick, hotelski televizor i prošvercani mobilni telefon. Ukrao je isječke i izvorni kod Grand Theft Auto 6, objavljujući ih na forumu pod korisničkim imenom TeaPotUberHacker, uz prijetnje da će objaviti izvorni kod ako Rockstar ne stupi u kontakt putem Telegrama unutar 24 sata.

U istom suđenju, sedamnaestogodišnji član Lapsus$ osuđen je na 18-mjesečnu kaznu odgoja mladih, uključujući intenzivan nadzor i zabranu korištenja VPN-ova online. Sudac je također naglasio njegovo neugodno ponašanje proganjanja i uznemiravanja mladih žena.

Rockstar Games je izjavio da ih je hak koštao 5 milijuna dolara za oporavak, uz tisuće sati radnog vremena zaposlenika. Ovo suđenje označava prvu osudu članova Lapsus$, iako se pretpostavlja da su drugi članovi još uvijek na slobodi.

Kolika je ukupna zarada ostvarena? Taj podatak ostaje nepoznat jer tvrtke odbijaju priznati bilo kakve isplate naknada, a oba optuženika suzdržavaju se od dijeljenja informacija o svojim virtualnim novčanicima.

Unatoč tome, situacija ima i svoje svijetle strane. Nema ozbiljnih posljedica, a tvrtke su izvukle korisnu pouku. Ako ste ranjivi na prijetnje hakiranja od strane maloljetnika, ključno je poduzeti odgovarajuće korake. Nažalost, ovu lekciju nije naučio Insomniac, studio tvrtke Sony, koji se ovog tjedna našao u središtu najvećeg curenja podataka u povijesti industrije u zadnjih 10 godina.

IZVOR/SOURCE

Objava 18-godišnjak na doživotnoj hospitalizaciji zbog hakiranja Rockstara prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -