Vijesti

Bill Gates dao predviđanje za 2024. godinu, dominira jedan pojam

Jedan od njih je i suosnivač Microsofta, Bill Gates, koji je na svom blogu objavio svoje predviđanje o tome što nas čeka u 2024. godini, odnosno kako će tehnologija utjecati na zdravstvo, obrazovanje i radnu snagu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Na čak šest stranica, jedan se pojam stalno ponavljao – umjetna inteligencija. Naime, Gates je uvjeren kako će upravo umjetna inteligencija potaknuti cijeli niz inovacija, piše Martina Čizmić sa zimo.hr.

Inovacije su razlog zašto su se naši životi toliko poboljšali tokom prošlog stoljeća. Od struje i automobila do medicine i aviona, inovacije su učinile svijet boljim, napisao je Gates.

No, Gates je svjestan da se diljem svijeta tehnologija ne prihvaća na isti način i istom brzinom. Procjenjuje da će u SAD-u umjetna inteligencija igrati značajnu ulogu kroz godinu i pol do dvije. S druge strane, zemlje u Africi, vjerojatno će kaskati i na istu razinu doći tek za tri i više godina.

AI će transformirati naše poslove

Za Billa Gatesa umjetna inteligencija nije neka novost. O njoj se dugo priča, a neki oblici su u upotrebi već godinama. No, priznao je kako je 2023. godine prvi put ozbiljno upotrijebio umjetnu inteligenciju za posao, a to će se samo intenzivirati u nadolazećim godinama.

Naveo je kako već postoje dokazi da korištenje tehnologije, kao pomoći na poslu, može pomoći zaposlenicima da napreduju. Od internih AI alata, do javno dostupnih chatbotova i različitih alata.

No, Gates je priznao i da nije baš u potpunosti shvatio kako najbolje iskoristiti umjetnu inteligenciju na poslu. A uvjeren je da se s takvim problemom susreće i velik broj ljudi.

Teško se riješiti starih navika, napisao je Gates.

Doktor AI

Jedno od područja koje doživljava najviše promjena pod utjecajem umjetne inteligencije, definitivno je medicina i zdravstvo. Iako se puno radi na razvoju umjetne inteligencije koja bi mogla asistirati liječnicima ili čak bolje od njih detektirati simptome bolesti, Gates ističe kako veliki tehnološki bum u medicini, možemo očekivati tek krajem ovog desetljeća.

Međutim, priznao je kako je upoznat s nekoliko projekata koji pokušavaju iskoristiti snagu i mogućnosti umjetne inteligencije za rješavanje gorućih medicinskih problema u svijetu kao što su – otpornost na antibiotike, liječenje visokorizičnih trudnoća i procjenu rizika od HIV-a, prenosi Zimo.

Podsjetimo, Gates kroz svoju zakladu ulaže milijune dolara u rješavanje zdravstvenih problema diljem svijeta, a ponajviše u najsiromašnjim zemljama. Koliko se AI pokazao uspješnim u projektima koje je spomenuo, nije precizirao.

Profesor AI

Obrazovanje je proteklih godina doživjelo velike promjene. Zbog pandemije su generacije učenika učile na daljinu, savladavale prvo tehnologiju, a onda osnove poput pisanja ili čitanja, i čini se kako će se takve transformacije samo nastaviti.

Gates je već ranije spominjao da bi korištenje umjetne inteligencije u učionicama moglo promijeniti način na koji učimo već u sljedećih pet do deset godina. No, sad je tu procjenu revidirao.

Alate koji koriste AI, a koji su već danas dostupni svima, nazvao je “nevjerojatnima”. Prije svega, tu je mislio na MATHia i Khanmigo, alate koji mogu uvelike pomoći u učenju i pojašnjavanju gradiva djeci. To, ističe Gates, ne znači da će učitelji postati suvišni, već da će pomoću umjetne inteligencije moći pristupiti učenicima na personaliziran način i omogućiti im da iskoriste motivaciju ili pak pronađu motivaciju za pojedine predmete. Ipak, sve će to dodatno opteretiti učitelje, koji će se prvi morati prilagođavati novim tehnologijama u svom poslu.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -