Tehnologija

Amazon kreće sa proizvodnjom zelenog goriva na bazi vodika

Amazon želi proizvoditi gorivo na bazi vodika u svojim centrima za dostavu, u suradnji s tvrtkom Plug Power. Prvi uređaj, elektrolizer, koji može razdvojiti vodu i proizvesti vodik, planiraju instalirati u dostavnom centru u Aurori, Colorado.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Elektrolizer će proizvoditi gorivo za oko 225 viličara na tom mjestu, iako Plug tvrdi da ima kapacitet za napajanje čak 400 viličara s gorivnim člancima na vodik. Ovo je prvi put da Amazon eksperimentira s proizvodnjom vlastitog vodika na licu mjesta, a vjerojatno neće biti posljednji.

Asad Jafry, direktor globalne vodikove ekonomije Amazona, istaknuo je kako će proizvodnja vodika na licu mjesta učiniti korištenje vodika energetski učinkovitijim za određene lokacije i vrste objekata. Dodao je da je vodik ključan za Amazonove napore da do 2040. godine smanji emisije ugljika iz svojih operacija.

Vodik se smatra čišćim gorivom od fosilnih goriva, pa ga Amazon koristi u svojim skladištima. Međutim, stvarne ekološke koristi ovise o načinu na koji se vodik proizvodi, a trenutačno se većinom proizvodi koristeći fosilna goriva, što može biti štetno za okoliš.

Plug pokušava riješiti taj problem koristeći elektrolizere za proizvodnju vodika. Umjesto fosilnih goriva, koriste električnu energiju da razdvoje vodu na vodik i kisik. Ako se ta električna energija dobiva iz obnovljivih izvora poput vjetra ili sunca, tada se takav vodik naziva zelenim. Iako je ova metoda čišća, i dalje je skuplja od tradicionalnog načina proizvodnje vodika.

IZVOR/SOURCE

Objava Amazon kreće sa proizvodnjom zelenog goriva na bazi vodika prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -