Vijesti

Inflacija u Sloveniji pala na 4,2 odsto u decembru

LJUBLJANA – Godišnja inflacija u decembru je iznosila 4,2 odsto, što je 0,7 postotnih bodova niže nego u novembru i više nego upola niže nego prije godinu dana, kada je iznosila 10,3 odsto, objavila je statistička kancelarija Slovenije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

U međuvremenu, prosječna godišnja inflacija u 2023. dostigla je 7,4 odsto, nakon što je 2022. iznosila 8,8 odsto, prenosi SEEbiz.

Decembarskoj godišnjoj inflaciji najviše su doprinijela poskupljenja hrane i bezalkoholnih pića, koje su na godišnjem nivou porasle za 4,6 odsto, 0,8 postotnih bodova. To je znatno manji rast nego prethodnih mjeseci.

Poskupljenje u grupi rekreacija i kultura (za 6,3 odsto) imalo je uticaj od 0,6 postotnih bodova. Po 0,5 postotnih bodova uticale su više cijene u grupama alkoholna pića i duvan (za 9,4 odsto), zdravstvo (za 8,5), restorani i hoteli (za 7,9 odsto), te ostali proizvodi i usluge (za 6,2 odsto).

U međugodišnjem poređenju jedino su cijene u grupi prevoz smanjene (za 0,5 odsto), čemu su doprinijela i jeftinija goriva. Uz pad cijena nafte, tome je doprinijela i posljednja državna intervencija u maržama trgovaca.

Cijene usluga u decembru su na godišnjem nivou bile u prosjeku više za šest odsto, a cijene roba za 3,3 odsto.

Na mjesečnom nivou cijene su pale drugi mjesec zaredom, nakon jednopostotnog pada u novembru, u decembru su pale za 0,5 odsto. SEEbiz

Objava Inflacija u Sloveniji pala na 4,2 odsto u decembru prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -