Vijesti

RADNICI U RS-U ĆE NAKON RASTA MINIMALNE PLAĆE JEDNAKO ZARAĐIVATI KAO I U FBIH


Ekonomista Faruk Hadžić je objasnio zašto će radnici u oba entiteta zapravo sada jednako zarađivati, a nakon što su vlasti RS-a ove sedmice odlučile da miminalna plaća od 2024. iznosi 900 KM.

U drugom entitetu je ostala nepromijenjena – 596 KM.

Hadžić je ukazao da je na djelu različita metodologija, ali da je iznos zarade jednak.

  • Minimalna plaća u RS-u nije ista minimalna plaća kao u Federaciji Bosne i Hercegovine, već je u pitanju ‘minimalno primanje’. U minimalnoj plaći u RS-u su uključene druge neoporezive naknade, poput toplog obroka i prijevoza, što nije slučaj u FBiH. Ako bi se navedene naknade uključile i u FBiH, na isti način kako je to u RS-u, onda bi radnik po toj logici isto zarađivao u oba entiteta – istakao je.

Naglasio je da je potrebno obratiti pažnju prilikom poređenja, jer se stiče dojam da će radnik u RS-u od sljedeće godine imati 51 posto višu minimalnu plaću od radnika u FBiH, ali da to u stvarnosti nije tako.

Radnici u FBiH će morati još sačekati na rast minimalne plaće sa 596 na 1.000 KM, iako je bilo najava da bi se taj rast mogao desiti početkom sljedeće godine. Entitetske vlasti su istakle da će izmjene fiskalnih zakona, kojima će se ostvariti taj rast, uslijediti nakon što se utvrdi kako će se nadomjestiti budžetski prihodi koji će biti izgubljeni zbog izmjene spomenutih zakona.

Vlada FBiH je omogućila poslodavcima i u privatnom i u javnom sektoru da do polovine sljedeće godine isplate jednokratnu pomoć u iznosu do 2.500 KM, a koja neće biti oporezovana.

Hayat.ba