Vijesti

Ubrzan rast potrošnje u Hrvatskoj u novembru

ZAGREB – U Hrvatskoj je u novembru potrošnja u maloprodaji porasla osmi mjesec zaredom na godišnjem nivou, i to po najvećoj stopi u više od dvije godine, što ukazuje na stabilan rast privrede u četvrtom tromjesečju ove godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izveštaj o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u novembru realno porasla 1,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na novembar prošle godine porasla 7,3 odsto, prenosi SEEbiz.

Tako je potrošnja u maloprodaji na godišnjem nivou porasla osmi mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi od oktobra 2021. godine, kada je rast iznosio 8,7 odsto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima porastao za 2,1 odsto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i uljima, skočio za 13,3 odsto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih 11 meseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je potrošnja najveći dio bruto domaćeg proizvoda (BDP), rast prometa u trgovini na malo u novembru ukazuje na nastavak stabilnog rasta privrede i u četvrtom tromjesečju ove godine.

U trećem kvartalu BDP je porastao za 2,8 odsto na godišnjem nivou, što je bio već 11. kvartal zaredom kako privreda raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju.SEEbiz

Objava Ubrzan rast potrošnje u Hrvatskoj u novembru prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -