Tehnologija

Evo zašto NE kupovati vrlo jeftine telefone! (VIDEO)

Što ako vam kažem da su jeftini telefoni (100 EUR i niže) u zadnjih šest godina nazadovali? Ako redovno pratite Bajtbox, i pogotovo serijal o najisplativijim telefonima, onda ste sigurno primijetili kako sve češće spominjem da mi je teško preporučiti telefone iz te ultra povoljne kategorije. Samo… kako će nazadovati kada je hardver sve bolji? Možda je vrijeme da napokon objasnim što pod time mislim.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Na (ponovno) razmišljanje o tome potakao me Blackview A55 koji je prije par tjedana stigao na test. Ovaj video možete gledati i kao recenziju tog telefona i evo vam odmah jedan spoiler – dobar je. Košta samo 93 EUR (sa uračunatim porezom), ima 3 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, lijep 6.5” HD+ ekran, veliku 4780 mAh bateriju i Mediatek Helio A22 procesor. No.. dobar je samo ako ga uspoređujem sa sličnim telefonima. Drugim riječima, za svoju kategoriju je odličan. Problem nastaje kada pogledamo koliko ovakvi telefoni nude u odnosu na neznatno skuplje telefone, a pogotovo je problem kada pogledamo kakav je napredak postignut u zadnjih 6 godina.

Možda će vas ovo iznenaditi, ali još u 2016. godini standard za ovu klasu telefona je bio da imaju 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije. Sjećam se toga dobro jer je Bajtbox (BalkanGadgets) tada bio gotovo ekskluzivno fokusiran na jeftine kineske telefone. U to vrijeme to je bilo više nego dovoljno za ugodan rad. Velikim dijelom jer je softver bio manje zahtjevan…ali danas? Uff. Ovaj Blackview ima 3 GB RAM-a pa mu to srećom nije problem (i to ga čini jednim od rijetkih telefona s 3 GB RAM-a za ovu cijenu), no 16 GB interne memorije postaje problem. Ima tu i drugih, jednako bitnih faktora. Npr. što mislite koliko su low-end procesori napredovali u zadnjih 5 godina? Mislim da ćete se iznenaditi, no da vam ne spojlam sve, novi video možete pogledati ispod.

Objava Evo zašto NE kupovati vrlo jeftine telefone! (VIDEO) prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -