Tehnologija

Gejtsov fond planira ulaganje od 15 milijardi u čiste tehnologije

NJUJORK – Američki privatno-javni fond Brejktru Enerdži Katalist (BEC), iza kojeg stoji milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, navodno planira da investira 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije širom SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Bil Gejts

Klimatski fond BEC, koji je Gejts osnovao 2015. godine, do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od preduzeća i dobrotvornih organizacija, a Džona Goldman, generalni direktor fonda, izjavio je za Fajnenšel tajms (FT) da fond na kraju planira da investira 10 puta veći iznos, ili 15 milijardi dolara.

Goldman je u razgovoru za FT rekao da fond namjerava da koristi inovativne finansijske strukture i sporazume o partnerstvu kako bi podijelio 15 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Na veb stranici fonda, BEC se opisuje kao „program koji pokazuje kako možemo da finansiramo, proizvodimo i kupujemo nova rješenja koja će podržati razvoj ekonomije sa niskim emisijama ugljenika“.

Fond će se u početku fokusirati na finansiranje projekata za direktno hvatanje emisija CO2, na zeleni vodonik, dugotrajno skladištenje energije i održivo gorivo za vazduhoplovstvo.

BEC, koji planira da ulaže u velike projekte koji inače ne bi bili finansijski izvodljivi, sprovodiće program kroz filantropske donacije, zatim putem ulaganja u akcije koje kotiraju u užim, zasebnim tržišnim segmentima i putem ugovora o otkupu proizvoda, navodi FT.

BEC je u septembru objavio da je obezbjedio sredstva za investicije od Majkrosofta, Blekroka, Dženeral motorsa, Amerikan Erlajnsa, Boston Konsalting Grupe, Benk ov Amerika i ArselorMitala. Takođe je dobio podršku od američkog Ministarstva energetike i Evropske komisije.   Tanjug

Objava Gejtsov fond planira ulaganje od 15 milijardi u čiste tehnologije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -