Tehnologija

I Sony počeo s nadogradnjom! – Android 12 stigao na Xperiju 1 III i Xperiju 5 III

Kada je u pitanju Android 12 nadogradnja, Samsung je do sada ispred svih, jer je ova kompanija već nadogradila sve flagship uređaje predviđene za nadogradnju, a Android 12 počeli su primati i neki mid-range telefoni. Jedna od kompanija koja do jučer niti jedan svoj telefon nije nadogradila na Android 12 bila je japanska kompanija Sony. Ipak, Sony je jučer počeo s nadogradnjom svoja dva telefona – Xperije 1 III i Xperije 5 III na Android 12.

Sony Xperia 1 III i Xperia 5 III predstavljeni su sredinom četvrtog mjeseca prošle godine, zajedno sa Xperijom 10 III, a sva tri telefona isporučena su tada sa Androidom 11. Prva dva sada primaju Android 12, dok to još nije slučaj sa Xperijom 10 III. Android 12 nadogradnja za 1 III i 5 III dolazi s brojem firmvera 61.1.A.1.149, a nadogradnju najprije dobijaju verzije telefona sa dvije SIM kartice (s brojevima modela XQ-BC72 i XQ-BQ72), no očekivati je da uskoro nadogradnja krene i ka svim ostalim verzijama telefona.

Što se tiče onoga što će Android 12 donijeti na ove telefone, Sony je na svojoj stranici objavio sve detalje, a između ostalog, Android 12 donijet će značajku Scrolling Screenshots, tu je značajka za upravljanje telefona jednom rukom, Extra Dim značajka koja omogućava da postavite prigušeni nivo svjetline ekrana, a ovu je značajku moguće dodati i na početni zaslon.

Također, Android 12 će korisnicima sada slati obavijesti kada se koriste mikrofon i kamera telefona, a dijeljenje Wi-Fi mreže sada dobija i značajku Nearby Share. Tu je i opcija Approximate location, u slučaju da ne želite određenoj aplikaciji otkriti svoju tačnu lokaciju, nego imate mogućnost sami odabrati približnu lokaciju.

Objava I Sony počeo s nadogradnjom! – Android 12 stigao na Xperiju 1 III i Xperiju 5 III prenijeta sa portala Bajtbox.