Tehnologija

MIUI 13 čitanjem poruka i praćenjem poziva do “sigurnosti” korisnika

Otkad postoji bežična komunikacija, uvijek je postojala osoba iza ekrana ili telefona koja vas pokušava prevariti na neki način. Sad izgleda da nas Xiaomi želi spasiti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Xiaomi je nedavno uveo novu značajku u svom najnovijem MIUI 13 kako bi svojim korisnicima pomogao riješiti ove probleme. U MIUI 13 Xiaomi je, u suradnji s kineskom internetskom vladinom agencijom za borbu protiv prijevara, razvio u zemlji potpuno povezanu automatiziranu mrežu s bazom podataka o prevarantima u cijeloj zemlji.

Xiaomi spominje da će implementacija ove značajke biti dostupna na cijelom sustavu na uređajima koji podržavaju MIUI 13. Ova će značajka koristiti crnu listu iz nacionalne baze podataka prijevara, a zauzvrat će se prikazati kao upozorenje korisnicima MIUI 13, ako je SMS poruka ili telefonski broj koji se koristi naveden u bazi podataka, ili se čini identičnim poruci navedenu na crnoj listi.

Primjer kako ova značajka funkcionira je kada primate poziv s broja na crnoj listi u bazi podataka, broj će biti prikazan kao “prevarant pozivatelj” kako bi korisnik odmah uočio potencijalnu prijetnju. Upozorenje će se također pojaviti pored imena kontakta kao upozorenje, kako bi oni koji su nedavno nadograđeni na MIUI 13 bili svjesni da koji od njihovih kontakata može biti potencijalni prevarant.

Što se tiče SMS-ova, mreža će također pomoći identificirati lažne poruke, koje mogu uključivati lažne OTP-ove od “banka” ili upozorenja da platite kreditnu karticu koju imate (kada je čak i nemate). U MIUI 13 će se dati dva upozorenja. Prvo, ako je broj SMS usluge poznati broj u bazi podataka na crnoj listi, a drugo ako sadržaj poruke nalikuje rječniku lažnog SMS-a.

Kako je napomenuo tim softverskih inženjera MIUI, ovo je prva inicijativa kineske vlade za implementaciju ove značajke u pametne telefone u zemlji, a kao vodeći tehnološki div u zemlji, žele poduzeti akciju i zbog svojih korisnika.

Za sada, samo uređaji koji podržavaju MIUI 13 su Xiaomi 12 serija, međutim, očekujte da će Xiaomi u narednim mjesecima predstaviti MIUI 13 na više svojih uređaja.

Ovo je jedna od onih mogućnosti koja se na prvu čini fantastičnom i za svaku pohvalu, no druga strana medalje je ta, ako već imaju mogućnost „čitati“ poruke i pratiti pozive od potencijalnih prijetnji, vrlo lako taj alat mogu usmjeriti i u manje časne i poštene radnje. No ostaje nam za vidjeti kako će se ova priča razviti.

Kakvo je Vaše mišljenje o ovome?

Pišite nam u komentarima.

Objava MIUI 13 čitanjem poruka i praćenjem poziva do “sigurnosti” korisnika prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -