Tehnologija

Šef Applea za dan zaradi kao 1400 radnika!

Danas je Reuters objavio jedno zanimljivo izvješće u kojem obrađuje odnos veličine plaće prosječnih radnika i direktora kompanija. Nama je naravno najzanimljivije ono vezano uz tehnološke divove, a najviše pažnje plijeni upravo Apple s Tim Cookom na čelu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Naime, plaća šefa Apple – Tima Cooka 2021. bila je 1.447 puta veća od prosječnog zaposlenika u tehnološkom divu, plaća potaknuta nagradama u vidu dionica koje su mu pomogle da zaradi gotovo 100 milijuna dolara.

U 2021. prosječna plaća za zaposlenike iznosila je 68.254 dolara, rekao je Apple, dodajući da je odabrao novog prosječnog zaposlenika za usporedbu zbog promjena u zapošljavanju i naknadama, a što to točno znači, nismo sigurni.

Srednja plaća u 2020. bila je 57.783 dolara dok je omjer plaća bio 256 puta veći od Cookove plaće.

Proizvođač iPhonea imao je koristi od velike potražnje u posljednje dvije godine jer su se potrošači koji rade od kuće puno trošili na nadogradnje. Appleov prihod porastao je za više od 30% na 365,82 milijarde dolara za fiskalnu 2021., a njegove su dionice ove godine nakratko prešle tržišnu kapitalizaciju od 3 bilijuna dolara.

Cook, čija je plaća ostala na 3 milijuna dolara, dobio je 82,3 milijuna dolara u obliku dionica, 12 milijuna dolara za postizanje Appleovih ciljeva i 1,4 milijuna dolara za zračna putovanja, premije osiguranja i ostalo, tj. ukupno je zaradio 98,7 milijuna dolara, u usporedbi s 14,8 milijuna dolara 2020.

Cook je preuzeo kormilo u kolovozu 2011. nakon što je suosnivač tvrtke Steve Jobs podnio ostavku par mjeseci prije smrti. Dionice su porasle za preko 1000% otkako je Cook preuzeo kontrolu, a zanimljivo je spomenuti da je Cook 2015. za časopis Fortune rekao da planira donirati svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe.

Iskreno se nadamo da je govorio istinu i da će svojom ostavštinom uljepšati živote onima kojima je najpotrebnije.

Objava Šef Applea za dan zaradi kao 1400 radnika! prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -