Vijesti

Addiko banka Banja Luka uvećala profit za preko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu

BANJALUKA – Addiko banka Banja Luka u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je 10,4 miliona KM dobiti, što je za 53 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Stabilno i odgovorno poslovanje, kao i partnerski odnos sa klijentima, doprinijeli su nastavku trenda uspješnih rezultata zabilježenih i u prvoj polovini 2023. godine.

FOTO: Addiko banka

Osim dobiti, povećan je i broj klijenata koji koriste kreditne proizvode banke za 10 odsto, što znači da i fizička i pravna lica imaju povjerenja u Addiko banku kao partnera koji nudi rješenja za njihove potrebe.

„Addiko, kao specijalistička banka, veoma je fokusirana na izgradnju partnerskih odnosa sa klijentima. Prateći njihove potrebe kreirali smo različite proizvode i usluge koje karakteriše brzina i jednostavnost. Podaci prema kojima je broj klijenata u segmentu fizičkih lica koji su nam ukazali povjerenje korištenjem usluga našeg kreditnog portfelja povećan za četiri odsto, a prema kojima je segment pravnih lica u prvih šest mjeseci povećan čak 20 odsto u odnosu na isti period 2022. godine pokazuje da smo na dobrom putu“, izjavio je Srđan Kondić, predsjednik Uprave Addiko banke Banja Luka.

Istovremeno, napredak digitalnih platformi i usluga rezultirao je povećanjem broja klijenata koji koriste inovativne Addiko usluge digitalnog bankarstva. Broj korisnika digitalnih usluga namijenjenih fizičkim licima povećan je za 20 odsto, dok je uvođenje mobilne aplikacije za pravna lica rezultiralo povećanjem broja korisnika za 24 odsto u segmentu poslovanja sa malim i srednjim preduzećima.

„Posvećenost na svim poljima omogućila nam je da i ove godine zabilježimo značajan rast neto prihoda od kamata. Ovaj segment je u prvih šest mjeseci iznosio 20 miliona KM i veći je za 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je neto prihod od naknada veći za 8,6 odsto i iznosi 14,8 miliona KM. S druge strane, imajući u vidu inflatorno okruženje, operativni troškovi su prirodno porasli, dok su inicijative za obuzdavanje troškova smanjile povećanje na četiri odsto na 15,4 miliona KM, u poređenju sa 14,8 miliona KM u prvih šest mjeseci prošle godine“, zaključio je Kondić i istakao da će Addiko banka Banja Luka i u narednim godinama ostati partner od povjerenja klijentima i zajednici u kojoj posluje.

Addiko Banka Banja Luka dio je međunarodne bankarske grupacije Addiko Group, sa sjedištem u Beču, specijalizovane za poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima. PR

Objava Addiko banka Banja Luka uvećala profit za preko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.