Vijesti

Azijske berze pale zbog planova Feda i krize u Ukrajini

Azijske berze oslabile su u utorak, nakon dramatično nestabilnog dana na Wall Streetu potaknutog zabrinutošću zbog planova američkih Federalnih rezervi da povećaju kamatne stope i tenzija u Ukrajini.

 

Tržišta u Aziji i na Pacifiku su naglo pala tokom jutarnje trgovine, a australijski S&P/ASX 200 i japanski referentni Nikkei (N225) skliznuli su za 2,9 posto, odnosno 1,9 posto. Južnokorejski Kospi (KOSPI) pao je za 2,3 posto.

Kineska tržišta su bila prigušenija, a referentni Shanghai Composite (SHCOMP) indeks pao je za 0,7 posto. Hongkonški Hang Seng indeks (HSI) pao je za 1,6 posto.

Pad na azijskim tržištima dolazi nakon što je Evropa u ponedjeljak doživjela značajnu rasprodaju zbog eskalacije straha od mogućnosti ruske invazije na Ukrajinu. Francuski CAC 40 (CAC40) i njemački DAX (DAX) su pali za čak 4 posto i 3,8 posto, dok je londonski FTSE 100 (UKX) pao za 2,6 posto.

U međuvremenu, američke dionice su se dramatično oscilirale dok su investitori pokušavali da shvate mnoga pitanja, od geopolitičkih tenzija preko predstojećeg sastanka Feda do kvartalnih izvještaja. A i dalje postoji strah od inflacije, javlja CNN.

Biznis.ba /  FENA