Vijesti

Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,25 odsto

LONDON – Banka Engleske povisila je u četvrtak kamatne stope za 0,25 odsto na 5,25 procenata, što je njihova maksimalna vrijednost u posljednih 15 godina.

Bilo je to 14. povećanje kamatne stope zaredom, jer britanska centralna banka pokušava na taj način da obuzda inflaciju.

Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji pala je u junu na 7,9 odsto, što je i dalje daleko iznad ciljanih dva odsto, prenosi Guardian.

Prema prognozama stručnjaka inflacija bi do kraja tekuće godine trebalo da padne na oko pet odsto.

Podsjetimo, inflacija u Velikoj Britaniji u decembru prošle godine iznosila je 10,5 procenata.

Banka Engleske odlučila se u četvrtak za novo povećanje kamatne stope, uprkos znakovima da se oporavak britanske privrede usporava.

Ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) istakao je da je svjestan da će najnovije povećanje kamatnih stopa pogoditi domaćinstva, ali je ocjenio da će za godinu dana inflacija pasti na oko tri odsto, kao i da privreda neće ući u recesiju.

Odbor za monetarnu politiku Banke Engleske glasao je 6:3 za povećanje kamatne stope za 25 baznih poena.

Centralna banka saopštila je da je inflacija i dalje previsoka, zbog čega su potrebne dodatne mjere, ali da su uočeni neki „obećavajući signali“, kao što su početak opadanja inflacije, ekonomski rast i niska stopa nezaposlenosti. Biznis.rs

Objava Banka Engleske povisila kamatne stope za 0,25 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.