Vijesti

Bankari ne daju pet miliona KM „Elektrokrajini“

BANJALUKA –  Banjalučka „Elektrokrajina“ je poništila tender za nabavku overdraft kredita u iznosu od pet miliona maraka jer nijedna ponuda nije dostavljena u određenom krajnjem roku.

FOTO: Capital.ba

„Elektrokrajina“ je raspisala nabavku za pomenuti kredit krajem aprila, da bi kasnije produžili rok za preuzimanje tenderske dokumentacije i prijem ponuda, ali to očigledno nije urodilo plodom jer im nije pristigla nijedna ponuda, te su bili prisiljeni da ponište nabavku.

Banjalučka „Elektrokrajina“ je jedno od zavisnih preduzeća koje posluje u okviru holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić za CAPITAL pojašnjava da je razlog poništavanja to što na tender nije pristigla nijedna ponuda.

„Mjeri se izloženost kompletne „Elektroprivrede Republike Srpske“ prema bankama. Naša kreditna sposobnost je dozvoljavajuća i ne bi bio nikakav problem za nas da dobijemo kredit, ali je problem što se posmatra, izloženost cijele „Elektroprivrede“, kazao je Čavić, te dodao da će potražiti neka druga rješenja.

Istakao je da je novi tarifni postupak „Elektrokrajini“ donio velike probleme sa likvidnošću.

Navodi da su zbog odluka Regulatorne komisije za energetiku RS troškovi „Elektrokrajine“ u ovoj godini drastično povećani i da je to jedan od razloga zbog kojih im je kredit neophodan.

„Odlukom regulatora mi smo dobili veću cijenu za 91 odsto u odnosu na prethodnu cijenu za pokriće gubitaka“, naglasio je Čavić.

Dodao je da je povećan i koeficijent poravnanja između distributivnih preduzeća i to za 98 odsto.

„Ove dvije stavke su nam povećale rashode za gotovo 20 miliona maraka“, rekao je Čavić.

Navodi da su kredit zatražili upravo zato da bi malo popravili tekuću likvidnost.

Međutim, ovo preduzeće je i krajem prošle godine zbog nezainteresovanosti bankara bilo primorano da poništi tender za kredit, a Čavić je i tada tvrdio da je razlog prevelika izloženost „Elektroprivrede“.

CAPITAL: Bojana Ninković

 

Objava Bankari ne daju pet miliona KM „Elektrokrajini“ prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.