Vijesti

Banke traže saglasnost Centra za socijalni rad za podizanje dječije štednje

  • Neki od roditelja odustali od štednje zbog komplikovane procedure 

BANJALUKA – Pojedine banke u Republici Srpskoj traže od roditelja koji uplaćuju dječiju štednju saglasnost nadležnog centra za socijalni rad kako bi im dozvolili da sa njom, a u ime djeteta nastave upravljati, pravdajući to novim porodičnim zakonom koji stupa na snagu za dva dana.

Foto: Pixabay

To je kod nekolicine izazvalo revolt, a preko društvenih mreža jedni druge pozivaju na povlačenje depozita do početka primjene ove odredbe.

U dopisu jedne banke, roditelj kao zakonski zastupnik djeteta se obavještava da se mijenja način raspolaganja novčanim sredstvima.

„Novi zakon je definisao da je u cilju zaštite prava djeteta koje je maloljetno i koje samostalno ne može raspolagati imovinom potrebno prethodno obezbijediti saglasnost Centra za socijalni rad za raspolaganje istom.  Dakle, prilikom raspolaganja imovinom djeteta, uključujući i novčana sredstva zakonski zastupnik je u zakonom definisanoj obavezi banci dostaviti saglasnost u vidu rješenja izdatog od strane organa starateljstva, odnosno Centra za socijalni rad“, navodi se u dopisu banke.

Banjalučanin koji nam je ustupio ovaj dopis kaže da je zbog dopisa odlučio da povuče štednju iz banke.

„Nemam snage, energije, a ni vremena da prikupljam ovu dokumentaciju. Ne vidim da će od svega ovoga biti išta korisno“, kazao je on.

Na društvenim mrežama otvorena je široka rasprava.

„Novi zakon je dao veoma široka ovlašćenja Centru za socijalni rad. Savjetujem roditelje da dječiju štednju podignu prije stupanja na snagu ovih odredbi, a novi zakon pročitajte jer je korisno znati koliko nam se svakodnevno oduzimanju roditeljska prava“, požalila se jedna od korisnica.

Direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Irena Joldžić u razgovoru za CAPITAL pojašnjava da su odredbe koje ovo propisuju bile i u starom zakonu, ali da su se banke sada odlučile da ga primjenjuju.

„Procedura je takva da je roditelj i ranije trebao doći u Centar za socijalni rad da obrazloži zašto će da utroši ta sredstva jer je Centar za socijalni rad zadužen za zaštitu maloljetnih lica“, kaže ona.

Kaže da je cilj svega da se sredstva iskoriste u ono za šta su namijenjena i da ih dobije onaj kome se ona uplaćuju, a to je dijete.

„Nakon podnošenja zahtjeva sprovodi se upravni postupak. Potrebno je utvrditi u koje svrhe će se novac potrošiti nakon čega se izdaje saglasnost“, zaključila je Joldžićeva.

Podsjećamo, Porodični zakon Republike Srpske usvojen je u februaru ove godine, a jedan od ciljeva je bio da se uvedu novi modeli zaštite djeteta i porodice.

Član 335. govori o korištenju i raspolaganju imovinom maloljetnika i u njemu se navodi da imovinom maloljetnika mogu upravljati roditelji samo uz saglasnost organa starateljstva koja se izdaje u formi rješenja nakon sprovođenja upravnog postupka.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Objava Banke traže saglasnost Centra za socijalni rad za podizanje dječije štednje prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.