Vijesti

BBI banka i Općina Ilijaš: I ove godine sredstva od gotovo pet miliona za privrednike i obrtnike

Članica Uprave Bosna Bank International (BBI) Emina Šišić  i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su drugu godinu zaredom ugovor o subvencioniranoj liniji za podsticaj privrednim subjektima s područja ove općine. Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici i samostalni preduzetnici čije se sjedište ili poslovna jedinica nalaze u općini Ilijaš moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto. BBI banka je za ovu liniju obezbjedila četiri miliona i 750 hiljada KM.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Sredstva iz finansijske linije obezbjeđuje banka iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata, dok Općina Ilijaš obezbjeđuje troškove regresiranja od subvencioniranja profitne marže. Banka ne naplaćuje troškove obrade, sredstva su u konačnici besplatna za privrednike. Širok spektar subjekata mogu biti korisnici ove linije, uključujući mala preduzeća i mikrobiznise. Uslovi su fleksibilni, nema ograničavanja u smislu grana industrije i mogu konkurisati.. Sredstva koja će biti stavljena na raspolaganje maksimalno su četiri miliona i 750 hiljada, a  period otplate od 12 do 60 mjeseci, kazala je Šišić.

Načelnik Fazlić naglašava da će ovaj ugovor puno značiti za poslovanje privrednih subjekata općine Ilijaš.

Imamo pozitivna iskustva od prošle godine, naših 12 privrednih subjekata dobilo je sredstva bez ikakvih troškova u smislu obrade i kamata, pokazalo se interesantno i uspješno za privrednike. To nas je ponukalo da i ove godine kreiramo ovakav program i obezbjeđeno je kroz Budžet Općine 100 hiljada KM. Privrednici će i ove godine biti u prilici da dobiju sredstva, a uslovi su jako relaksirano postavljeni u smislu namjene kredita, kao i aspekta ročnosti- do pet godina roka otplate. Limit visine kredita bio je do 300 hiljada, a ove  godine taj limit za velike firme koje imaju više od 250 uposlenih je 500 hiljada. Očekujem da će i ove godine program dati izuzetne efekte u smislu očuvanja radnih mjesta i proširenja privrednih kapiciteta, navodi načelnik Fazlić predviđajući da će ovo biti godina privrednog rasta u općini Ilijaš, a ovo je jedan od programa koji tome treba da doprinese.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -