Vijesti

BBI MAGAZIN: SARAJEVSKI AERODROM OVE GODINE OČEKUJE BROJ PUTNIKA JEDNAK KAO I PRIJE PANDEMIJE


Od 1. januara 2022. godine Fabrika cementa Lukavac d. d. zvanično je promijenila svoje ime i oblik društva u Lukavac Cement d. o. o., dok je Lukavac Beton u drugoj polovini 2021. postao samostalno poslovno društvo koje sada posluje pod nazivom Lukavac Beton d. o. o.

Navedene promjene su realizovane s ciljem transparentne identifikacije brendova s firmom. Glavni cilj Lukavac Cementa d. o. o. i Lukavac Betona d. o. o. jeste da se klijentima osigura vrhunski kvalitet proizvoda i usluga, te da se konstantno radi na daljim ulaganjima i praćenju razvoja modernih tehnologija, što omogućava provođenje inovativnih ideja i projekata.

Kako bi se osigurali uvjeti za nastavak provedbe jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata, projekta brze ceste Goražde-Sarajevo, poduzete su sve neophodne aktivnosti. Za završetak projekta izgradnje kompletnog tunela, prema procjenama, neophodna su finansijska sredstva u približnom iznosu 320.000.000 KM s PDV-om. Procjena za prvu fazu, probijanje i izradu primarne podgrade glavne, saobraćajne, tunelske cijevi ukupne dužine 5.480 metara te servisne tunelske cijevi ukupne dužine 5.470 metara iznosi blizu 120.000.000 KM s PDV-om. Prema riječima premijerke, u Informaciji se navodi da je u toku realizacije projekta došlo do određenih problema, a ponajviše zbog razlike između predviđenih i stvarnih geoloških uvjeta terena na kojem se vrši izgradnja tunela, što je Izvođač, koristeći se određenim odredbama Ugovora u smislu rizika i fakturisao investitoru, a to je dovelo do neplanirane eskalacije troškova projekta.

Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom 2021. godine opslužio je ukupno 767.133 putnika, što je više za 207,29 posto u poređenju s prethodnom godinom. Oporavak zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini daleko je iznad evropskog prosjeka i zemlja bi tokom ove godine trebala dostići broj putnika prije pandemije, dok velika evropska tržišta očekuju da će broj putnika iz 2019. dostići tokom 2025. godine. Sarajevski aerodrom je tokom prošlog mjeseca zabilježio 70.230 putnika, što je najprometniji decembar ikada.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba