Vijesti

BDP Evropske unije stagnirao u drugom kvartalu

BRISEL – U drugom kvartalu 2023. godine bruto domaći proizvod (BDP) evrozone porastao je 0.3 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, dok je BDP Evropske unije “ostao stabilan”, odnosno zabilježio je nultu stopu rasta, prema fleš procjeni “Eurostata”.

FOTO: Pixabay

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine (drugi kvartal 2022), BDP je u evrozoni porastao 0.6 odsto, a u EU 0.5 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama je BDP u odnosu na prvi kvartal, BDP porastao za 0.6 odsto. U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine BDP u SAD je porastao 2.6 odsto.

U istom periodu, broj zaposlenih je i na nivou evrozone i Evropske unije porastao za 0.2 odsto, u poređenju sa prvim kvartalom ove godine.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, zaposlenost je porasla za 1.5 odsto u evrozoni i za 1.3 odsto u Evropskoj uniji.

Evrozonu čine zemlje koje koriste evro kao službenu valutu, odnosno Belgija, Njemačka, Estonija, Irska, Grčka, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Austrija, Portugal, Slovenija, Slovačka i Finska, prenosi “Nova Ekonomija”.

Agencije

Objava BDP Evropske unije stagnirao u drugom kvartalu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.