Vijesti

BEGO ĆE SE RAZOČARATI! Šta će biti s fabrikom firme Alma Ras u Banovićima?

Kompanija Alma Ras za ovu godinu je najavila otvaranje nove fabrike i to u Banovićima. Planovi o gradnji objavljeni su prošle godine.

U kojoj je fazi realizacija ove aktivnosti, Biznisinfo je provjerio s vlasnikom firme Đemalom Memagićem.

Kako je ove sedmice rekao Memagić, kupljena je zemlja za taj pogon ali čekaju da se stvore bolji uslovi.

– Prvenstveno mislim na smanjenje doprinosa na platu jer je trenutno stanje neizdrživo. Radna snaga odlazi a poslodavci s trenutnim nametima na plate ne mogu da ih dovoljno povećaju – kazao je Memagić za BiznisInfo.ba.

Podsjećamo, pogon kompanije Alma Ras u Bosanskom Petrovcu od 1. septembra je obustavio rad a svi radnici, njih 52, su odjavljeni i prijavljeni na biro. Sva prava radnika će biti ispoštovana, oni su odjavljeni i dobit će otpremnine u skladu sa zakonom.

Inače, prošlu godinu Alma Ras je završila s 1.350 uposlenika, prosječne starosti 35 godina. U cilju smanjenja potrošnje električne energije i povećanja konkurentnosti instalirali su solarne panele u Visokom i Olovu.

U ovu investiciju uloženo je preko 800.000 KM. Ranije su rekli da će ulaganje u edukaciju i razvoj kompetencija uposlenika biti u fokusu i 2023. godine

Ova vijest sigurno neće obradovati načelnika općine Banovići, Begu Gutića (SDA), čiji je opoziv već izglasala nova većina u OV. Podsjetimo, Gutić je najavljivao veliki procvat svojim dolaskom na čeolo općine.

Njegovi oponenti, Pokret demokratske akcije (PDA) Banovići nedavno su se oglasili saopćenjem za javnost u kojemsu iznijeli podatle da je broj zaposlenih u Banovićima, tokom Gutićevog mandata u dvije godine smanjen za 59.(Pressmedia)