Vijesti

BiH neslavni rekorder po visini inflacije

BANJALUKA – Inflacija u Bosni i Hercegovini, kao što se očekivalo, nastavila je da raste i u junu, i opet je, kao i mjesec prije, ubjedljivo najviša u regionu, što je, kako smatraju stručnjaci, posljedica neadekvatne reakcije vlasti, koja nije uspjela odgovoriti ekonomskim izazovima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

U junu inflacija u Federaciji BiH bila je 16,8 odsto, a u Republici Srpskoj 14,3 odsto, dok je u Hrvatskoj iznosila 12,1 odsto, Srbiji 11,9 odsto, a u Crnoj Gori 13,5 odsto.

I u RS i u FBiH u odnosu na maj inflacija je viša za 1,1 odsto, odnosno 1,7 odsto.

“BiH nije adekvatno odgovorila na ekonomsku situaciju, zapravo ona nema adekvatan odgovor od završetka rata naovamo. BiH, mimo svega što politika kaže, neophodna je jedinstvena ekonomska politika i Dejtonski mirovni sporazum nije prepreka tome. Treba nam jedinstvena politika  potpuno usaglašena  između entiteta, koji su nosioci ekonomske politike u BiH”, rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Željko Šain.

Stručnjaci naglašavaju da svi problemi koji su van BiH, a dođu u BiH, po pravilu budu dodatno veći nego u zemljama koje imaju jedinstvene ekonomske politike, te je takav slučaj i sa inflacijom.

“Teško je predvidjeti kako će se dalje kretati inflacija, ali ako bih morao da glasam, glasao bih da će rasti, zato što nosioci ekonomske politike, znači entitetske vlade i zakonodavna tijela, nemaju ni unutar svog entiteta usaglašene i djelotvorne mjere”, istakao je Šain.

S obzirom na to da se inflacija ne smiruje ni u evrozoni, može se očekivati da će i u narednim mjesecima predstavljati problem, zbog čega mnoge vlade i reaguju. Francuska je ponovo odlučila da poveća penziju, a i Donji dom francuskog parlamenta odlučio je  da privremeno zamrzne povećanje stanarina.

Zanimljivo je da je ove mjere Francuska, recimo, donijela na inflaciju koja je u odnosu na BiH “svega” 6,5 odsto.

Istovremeno i Evropska centralna banka (ECB) podigla je u četvrtak referentnu kamatnu stopu i najavila još jedno povećanje ove godine, što će sasvim sigurno poskupjeti novac, do kojeg će sve teže biti doći i koji će sasvim sigurno biti skuplji nego što je bio prethodnih godina.

“FED i ECB podgili su referentne kamatne stope. Naravno, može se očekivati i povećanje kamatnih stopa na kredite građanima i privredi u BiH i to će imati negativan uticaj na troškove i zahtjeve stanovništva, ali s druge strane, ako taj rast kamatne stope uspije da suzbije inflaciju, onda i ta povećanja referentnih kamatnih stopa će stvoriti preduslove i stvoriti makroekonomsku stabilnost za budući rast”, rekao je Dragan Gligorić, stručnjak za međunarodnu ekonomiju i trgovinu.

On naglašava da je primarni cilj da se smanji inflacija te da se iz tog razloga smatra da bi odluke FED-a i ECB-a mogle imati pozitivan efekat.

Kada je riječ o inflaciji, iako je u BiH ona najviša, u regionu takođe bilježe rekorde, pa je u Hrvatskoj najviša od kada tamošnji Državni zavod za statistiku vodi taj podatak.

Objava BiH neslavni rekorder po visini inflacije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -