Vijesti

BiH uvozi konobare, domare, stjuardese, pekare ali i SOS majke

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok RS ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Prema Odluci o utvrđivanju godišnjih kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca koja je upućena na usvajanje Savjetu ministara BiH, ukupna godišnja kvota u ovoj godini iznosi 3.995 radnih dozvola.

Od toga se na Federaciju BiH odnosi 2.435, na RS 1.400 i na Brčko distrikt 160 radnih dozvola.

Među zanimanjima za koja u FBiH postoji višestruko veća potreba nego u RS su poslovanje nekretninama i ostale uslužne djelatnosti. Kada je riječ o poslovanju nekretninama, FBiH planira strancima dati čak 75 radnih dozvola za zanimanja agent prodaje i konsultant-savjetnik, dok RS planira dati samo jednu dozvolu za zanimanje administrativni tehničar specijalizovan za promet nekretnina.

Što se tiče zanimanja iz kategorije ostale uslužne djelatnosti, FBiH daje stotinu radnih dozvola za uslužna i trgovačka zanimanja, pratioce putnika, stjuardese, konduktere, vodiče putnika, pekare, slastičare, te za samostalno obavljanje zanatskih i uslužnih djelatnosti i voditelje projekta, dok RS izdaje samo dvije dozvole i to za zanimanja konfekcijski krojač i trgovac u maloprodaji i veleprodaji.

Gotovo ista situacija je i u oblasti prevoz, skladištenje i veze u kojoj FBiH idaje 110 dozvola za sljedeća zanimanja: direktori i izvršni direktori, tehničar elektrotehnike i komunikacija, vozač u međunarodnom prometu, inženjer prometa i komunikacija, saobraćajni tehničar, tehničar za sigurnost vazdušnog saobraćaja i ostala srodna zanimanja.

RS izdaje 12 dozvola za automehaničare, vozače i tehničare drumskog saobraćaja.

Kušalac hrane i pića

Interesantno je i da će RS dati više dozvola strancima za zapošljavanje u oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva. U RS se izdaje 238 radnih dozvola za zanimanja kuharski tehnolog, kulinarski tehničar, pekar, kuhar specijaliteta i vkv-kuhar specijalista.

U isto vrijeme, FBiH daje 200 radnih dozvola za zanimanja hotelski menadžer, poslovođa, kuhar nacionalne kuhinje, konobar, ocjenjivač i kušalac hrane i pića, turistički vodič – animator i pratilac putnika.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

(CAPITAL)(Pressmedia)