Vijesti

Bitcoin iznad 45.000 dolara prvi put od aprila 2022

NEW YORK – Bitcoin je  skočio iznad 45.000 dolara po prvi put od aprila 2022. jer je najveća svjetska kriptovaluta započela Novu godinu sa velikim udarom potaknuta optimizmom oko mogućeg odobrenja promptnih bitcoin fondova kojima se trguje na berzi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pxabay

Bitcoin je dostigao 21-mjesečni vrhunac od 45 532 USD, nakon što je prošle godine porastao za 156 odsto u najjačoj godišnjoj izvedbi od 2020. Zadnji put je porastao za 2,5 odsto na 45 318 USD, ali je i dalje daleko od rekordne visine od 69 000 USD koju je dostigao u novembru 2021.

Ether, novčić povezan s ethereum blockchain mrežom, bio je 1,45 odsto viši na 2386 dolara u utorak, nakon što je porastao za 91 odsto u 2023. godini.

Fokus ulagača bio je izravno na tome hoće li američko regulatorno tijelo za vrijednosne papire uskoro odobriti spot bitcoin ETF, što bi otvorilo tržište bitcoina za još milione ulagača i privuklo milijarde ulaganja.

Komisija za vrijednosne papire i berzu SAD-a odbila je više zahtjeva za pokretanje spot bitcoin ETF-ova u posljednjih nekoliko godina, tvrdeći da je tržište kriptovaluta osjetljivo na manipulaciju.

Posljednjih mjeseci, međutim, bilo je sve više znakova da su regulatori spremni potpisati barem neke od 13 predloženih spot bitcoin ETF-ova, uz očekivanja da će odluka vjerojatno doći početkom januara.

Reakcija na moguće odbijanje bila bi jasna i vjerojatno bi doživjela trenutni pad, rekao je Chris Weston, voditelj istraživanja u Pepperstoneu.

“Međutim, ako vidimo zeleno svjetlo, očito je pitanje hoćemo li dobiti scenarij scenarija “kupi glasine, prodaj-na-činjenici” ili će to promovirati još jednu nogu više”, dodao je u bilješci.

Rastuće opklade da će glavne centralne banke ove godine smanjiti kamatne stope također su bile blagodat za kriptovalute, pomažući da se otrese mračne situacije koja je vladala nad kripto-tržištima nakon kolapsa FTX-a i drugih neuspjeha kripto-poslovanja 2022. godine.

Kriptotržište će doživjeti značajan rast ove godine, a ključni činioci  uticaja su priliv investicionih sredstava iz promptnih ETF-ova, prepolovljenje Bitcoina i popustljivija monetarna politika u Sjedinjenim Državama i cijelom svijetu”, rekao je Jupiter Zheng, partner likvidnih sredstava u HashKey Capitalu. SEEbiz

Objava Bitcoin iznad 45.000 dolara prvi put od aprila 2022 prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -