Vijesti

BIZNIS VIJESTI: KOMPANIJA FLYBOSNIA PLANIRA PONOVO POKRENUTI OPERACIJE NAKON SKORO GODINU DANA

[ad_1]

Avioprijevoznik, koji trenutno nema avion u svojoj floti, iznajmit će avion Airbus A320 i uvesti usluge sa sva četiri bosanskohercegovačka aerodroma – Sarajevo, Tuzla, Banja Luka i Mostar.

Aviokompanija će opsluživati Cirih iz sva četiri grada, kao i Ženevu iz Sarajeva i Mostara, jednosmjerni letovi bit će iz Sarajeva za Beograd i Zagreb, glavnih gradova Srbije i Hrvatske, do Mostara. Letovi bi trebali početi na početku ljetne sezone – 29. marta 2022. godine.

Firma Modernizacija Gradačac koja se bavi otkupom i reciklažom metalnog i drugog otpada, za deset godina postojanja, od male otkupne stanice postala je vodeća bh. firma koja posluje na evropskom i azijskom tržištu.

Modernizacija je u 2021. godini zabilježila rekordan rast prihoda, a podaci koji stoje iza toga jasan su pokazatelj mogućnosti ubrzanog rasta i širenja poslovanja.

Dostigli su promet u vrijednosti 30 miliona eura, što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu, a zaposlili su i dvostruko više radnika. Rast je zabilježen i u broju poslovnica gdje su odranijih pet, sada došli do ukupno 11. Zahvaljući kontinuitetu na tržištu, brzom rastu i jačanju saradnje s partnerima, Modernizacija je ove godine izvezla 70.000 tona otpada i postala ključni partner državi u očuvanju životne sredine.

Vjeruju da će njihovo društveno odgovorno poslovanje biti prepoznato i od nadležnih institucija kako bi se oblast upravljanja otpadom što prije kvalitetnije uredila i više stimulisala, ali i kako bi se otvorile prilike i drugim mladim firmama koje su spremne raditi po standardima globalnog tržišta.

Radovi na mostu preko Save kod Gradiške odvijaju se prema planu i posao će biti završen unutar ugovorenog rok.  To bi trebalo značiti da će most biti završen u maju, s tim da do puštanja u punu funkciju treba čekati do kraja 2023. godine, s obzirom na to da je potrebno izgraditi pristupnu brzu cestu od granice BiH do Okučana, kojom će most biti spojen na postojeći autoput Zagreb – Beograd.

Vanjskotrgovinska komora BiH, u saradnji s Grupacijom organizatora sajmova u BiH, izradila je “Kalendar sajmova i manifestacija u BiH 2022”, s ciljem promocije privrednih potencijala zemlje na domaćem i na međunarodnom tržištu, te jačanja i unapređenja saradnje i promocije privrednih aktivnosti.

Prema ovom kalendaru, u BiH je u narednoj godini planirano održavanje 24 sajma, te pet drugih sličnih manifestacija i događaja. Prvi sajmovi planirani su za drugu polovinu marta, u Banjoj Luci i Sarajevu.

Pogledajte video OVDJE.



Hayat.ba