Vijesti

Bosna i Hercegovina: Evropski epicentar digitalizacije i inovacija

Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab Instituta, naglašava da će ova konferencija, zbog svojih tema i uglednih učesnika, imati dubok uticaj ne samo na Bosnu i Hercegovinu već i na širi region.

Konferencija ima dvostruki fokus i važnost. S jedne strane, ističe se njen naučni značaj kroz prezentaciju i publikaciju značajnih istraživačkih radova u Springerovom zborniku. S druge strane, naglašava se njen cilj da popularizuje koncepte digitalne i zelene transformacije u Bosni i Hercegovini, šireći osnovne principe ovih inovativnih ideja među širom publikom., izjavila je Gurbeta Pokvić.

„Pomaknite granice – ka digitalnom i održivom!“ moto je konferencije, poseban fokus na usmjeren je na uspostavljanje saradnje između akademske zajednice i privatnog sektora putem digitalnih inovacijskih centara.

Očekuje se učešće europskog digitalnog inovacijskog centra SmartHealth iz Grčke, koji će podijeliti svoja iskustva i znanje s digitalnim inovacijskim centrom its4Health. Its4Health je jedan od četiri centra podržana od strane projekta EU4DigitalSME, koji finansiraju Evropska delegacija i Vlada Savezne Republike Njemačke.

Unutar okvira konferencije, takođe se realizira događaj pod nazivom Digitalizacija, inovativna prilika za Vaš posao koji će privući oko 100 učesnika iz javnog i privatnog sektora Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom, prikazati će se izvanredni primjeri i iskustva iz regiona u vezi s procesom digitalizacije u privatnom sektoru.

Konferencija se održava uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Evropske delegacije i Vlade Savezne Republike Njemačke putem projekta EU4DigitalSME, te pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirevića.

(Haber.ba)