Vijesti

Britanija ušla u recesiju

LONDON – Privreda Ujedinjenog Kraljevstva službeno je ušla u recesiju, pokazuju brojke.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Recesijom se smatra svako lagano opadanje bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala.

Bruto domaći proizvod (BDP) se između oktobra i decembra smanjio za 0.3%, prema najnovijim podacima britanskog Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS).

Negativni privredni rast je zabilježen i u prethodnom razdoblju od juna do septembra (0.1%).

Podaci ONS-a su samo procjena i podložni su reviziji. Dok su prethodne recesije, poput one tokom globalnog financijskog sloma 2008. i 2009., bile dugotrajne, ova će vjerovatno biti blaga i kratkotrajna.

Kako god, ovo nije dobra vijest za premijera Rišija Sunaka i njegovu vladu, kojima je rast privrede bilo jedno od primarnih obećanja, piše Sky News.

Visoka inflacija i sve veći računi umanjili su potrošačku sposobnost Britanaca.

Cijelu situaciju je unazadilo i olujno nevrijeme, zbog kojeg je proizvodnja bila ograničena, a kupci su ostajali kod kuće.

Oborine su u zadnja tri mjeseca 2023. bile daleko iznad prosječnih nivoa, što je pak uticala na brojne privredne sektore, uključujući građevinarstvo i maloprodaju.

“Visoka inflacija je najveća pojedinačna prepreka rastu i zato je njeno smanjivanje postalo naš glavni prioritet. Dok su kamatne stope visoke, ne iznenađuje nizak privredni rast. Ali postoje znakovi oporavka”, kazao je kancelar Džeremi Hant.

“Stručnjaci se slažu da će u sljedećih nekoliko godina doći do gospodarskog rasta, plate rastu brže od cijena, stope hipoteka su pale, a nezaposlenost je i dalje niska. Iako su vremena još uvijek teška za mnoge porodice, moramo se držati plana – smanjivanja poreza na rad i poslovanje kako bismo izgradili jaču privredu”, dodao je. Nezavisne novine

Objava Britanija ušla u recesiju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -