Vijesti

BUDITE OPREZNI KADA KUPUJETE: NAJVIŠE NESIGURNIH PROIZVODA JE NAMIJENJENO ZA DJECU, A EVO ODAKLE SU UVEZENI

[ad_1]

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine u 2021. godini povukla je sa tržišta 28.619 komada nesigurnih proizvoda.

Mnogo njih je bilo namijenjenih za djecu, a najviše ih je bilo uvezeno iz Kine.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH u saradnji sa nadležnim inspekcijama entiteta i Brčko distrikta BiH provodi redovne aktivnosti nadzora na osnovu primljenih prigovora potrošača, obavještenja o nesigurnim proizvodima iz Evropske unije i regije, te informacija iz drugih izvora.

  • U 2021. godini Agencija i inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine su realizovali proaktivni nadzor za 20 grupa proizvoda. Kao rezultat provedenih aktivnosti proaktivnog nadzora, sa tržišta je povučeno 28.619 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 7.979 komada sa ozbiljnim rizikom za potrošače. Poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa, uskladili 722 komada proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima. U okviru aktivnosti reaktivnog nadzora, sa tržišta je povučeno 2.803 komada nesigurnih proizvoda – kazali su za Faktor Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Agencija u saradnji sa nadležnim inspekcijama provodi kontinuirano nadzor igračaka i proizvoda za djecu.

  • Od ukupnog broja nesigurnih proizvoda (28.619) sa ozbiljnim rizikom za potrošače, povučenih sa tržišta Bosne i Hercegovine, 45 posto se odnosi na igračake i proizvoda za djecu. Analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem iz 2021. godine, ustanovljeno je da najviše nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine čak 72 posto – potvrdili su u Agenciji.

U Agenciji za nadzor nad tržištem BiH ističu da se kupcima mora vratiti novac nakon što Agencija procijeni da taj proizvod nije siguran za upotrebu i kažu da nisu imali žalbi od građana kada su vraćali te proizvode.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba