Vijesti

Čak 569 političara u BiH krije imovinu  

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupke protiv 569 zvaničnika koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju za mandatni period 2016-2020, kao i za mandatni period koji je počeo 2020, a završava 2024. godine, potvrđeno je za CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Pojašnjenja radi, izabrani zvaničnici dostavljaju CIK-u izjave o imovinskom stanju na početku i na kraju mandata. 

„U toku su postupci pokrenuti protiv zvaničnika koji nisu ispunili tu zakonsku obavezu. Nakon pokretanja postupaka, svakodnevno dobijamo veliki broj izjašnjenja o razlozima nedostavljanja Izjava o imovinskom stanju, uz koje dobijemo popunjene izjave o imovinskom stanju. Nakon što postupak bude okončan imaćemo cjelovitu informaciju o tome ko jeste, a ko nije dostavio izjavu o imovinskom stanju“, naglasili su u CIK-u.

Prema njihovim riječima, sa imovinskim stanjem zvaničnika, koji su izabrani na Lokalnim izborima 2020. godine, građani bi se mogli upoznati u narednih 15 dana. 

„Trenutno se radi na tehničkim aspektima priprema za objavu imovinskih kartona, koji bi trebali biti objavljeni u narednih 15 dana“, naveli su u CIK-u. 

CIK nema zakonsku obavezu niti bilo kakav rok u kojem treba da objavi imovinske kartone. 

„CIK treba takve izjave da učini dostupnim javnosti, a to je do sada činio na zahtjev, kada je odobravao uvid u izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika“, istakli su u Komisiji.

Javna je tajna da političari i javne ličnosti skrivaju imovinu, posebno nekretnine, pa se u Republici Srpskoj tome pokušava stati u kraj Zakonom o notarskoj službi RS kojim je definisano knjiženje imovine, odnosno nekretnina.

CAPITAL: Bojana Ninković

Objava Čak 569 političara u BiH krije imovinu   prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -