Vijesti

CBBIH: Nismo odgovorni što banke i mjenjačnice ne razmjenjuju krune

BANJALUKA – U proteklih nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije da su komercijalne banke i mjenjačnice u Bosni i Hercegovini obustavile prijem i zamjenu novčanica norveških kruna, a u pojedinim slučajevima i švedskih i danskih kruna, te da je to uzrokovano odlukom Centralne banke (CBBIH) BiH.

Foto: CBBIH

Iz CBBIH su danas saopštili da nisu nadležni za mjenjačke poslove sa fizičkim licima te da ne utiču na izbor valuta koje se zamjenjuju u komercijalnim bankama i mjenjačnicama.

Poručuju da nisu donijeli nikakvu odluku vezano za obustavljanje prijema navedenih valuta u komercijalnim bankama i mjenjačnicama jer nisu nadležni za tako nešto.

Komercijalne banke i ovlašteni mjenjači u BiH slobodno donose odluku da li će trgovati nekom stranom valutom u skladu sa svojom poslovnom politikom i mogućnosti da zamjene tu valutu sa inostranom bankom na deviznom tržištu”, stoji u saopštenju.

Iz  CBBIH kažu da su vidljive značajne oscilacije deviznog kursa norveških kruna prema evru, a time i prema konvetribilnoj marki, pri čemu je vrijednost norveške krune prema navedenim valutama izgubila na vrijednosti.

 “Finansijske institucije u inostranstvu i BiH mogu obustaviti zamjenu u slučaju pada vrijednosti neke valute radi zaštite od daljeg smanjenja vrijednosti, što može biti i privremenog karaktera dok se situacija sa deviznim kursom te valute ne stabilizuje. U svakom slučaju informacije o mogućnosti zamjene ili razlozima eventualnog neobavljanja zamjene norveške krune i bilo koje druge strane valute građani trebaju tražiti direktno od komercijalnih banaka i ovlaštenih mjenjačnica, odnosno tamo gdje se i obavljaju mjenjački poslovi”, stoji u saopštenju.

CAPITAL: D. T.

Objava CBBIH: Nismo odgovorni što banke i mjenjačnice ne razmjenjuju krune prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.