Vijesti

Čeka li nas val poskupljenja? Sever: Za očekivati je bilo da će cijene rasti

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u Newsroomu je govorio o rastu cijena te je komentirao možemo li očekivati novi val poskupljenja. Osvrnuo se i na uvođenje eura u Hrvatskoj te je komentirao hoće li to dovesti do rasta cijena.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

“Zabrinjavajuće jest, ali i za očekivati je bilo da će cijene rasti s obzirom na sve okolnosti i na povećanu potražnju, pa samim time i potrošnju. S druge strane, sljedeće godine će se u Europi pronaći jedna nova količina novca raspoloživa iz fondova vezano za sve ovo poslije covida, gdje će se gurati silni novci u potrošnju, ali to će opet povući nekakav rast cijena”, kazao je Sever.

Kaže da to nije utjeha za građane jer oni neće dobiti novac nego država. Istaknuo je da Vlada želi utješiti javnost navodeći da je statistički plaća rasla više nego troškovi života.

“Najveći utjecaj na građane ima rast cijena hrane i energije”

“To je točno kad se statistički gleda. Međutim, kad se gleda i sam obuhvat, statistika prati više od 800 različitih cijena, a na građane one nemaju sve jednak utjecaj. S obzirom na siromaštvo u kućnim proračunima, najveći utjecaj na građane ima rast cijena hrane i energije, odnosno stanovanja”, rekao je Sever.

Komentirao je možemo li očekivati rast cijena i nakon uvođenja eura.

“Iskustva onih trancizijskih zemalja koje su prije nas uvele euro pokazalo je da doista nije bilo nekog velikog rasta cijena. Kretao se unutar 0,2 do 0,4 posto. S druge strane, događalo se da kad su neke zemlje uvodile euro i kad je dolazilo do rasta cijena, rasle su cijene i u Hrvatskoj koja uopće nije uvodila eura jer je na svjetskom tržištu došlo do poremećaja cijene nafte pa se to odrazilo na cijeli niz drugih cijena”, pojasnio je Sever.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -