Vijesti

Čeka nas najslabija berba kukuruza od 2007. godine?

Još se u julu dalo naslutiti kako će ove godine ekstremno visoke temperature uz nedostatak padavina najviše negativnog utjecaja ostaviti na kukuruzu. Vremenske prilike su već tada smanjile prognoze za njegov, ali i prinos suncokreta, krompira i šećerne repe, piše Agroklub.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Urod manji za 10 miliona tona

No, kukuruz je na ovim prostorima jedna od najviše uzgajanih kultura pa ono što se događa ovoga ljeta nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Loše oprašivanje, manji broj klipova, sitna zrna ratare dovodi do velikih problema. Čak nisu sigurni ima li smisla ulaziti kombajnom u polja jer će u najboljem slučaju imati 50 postotni prinos od prošlogodišnjeg.

Ništa od natprosječnih prinosa jarih kultura, urod reduciran i loše kvalitete

Slična je situacija u mnogim evropskim zemljama. Već se sada govori o najslabijoj berbi u posljednjih 15 godina, navodi Agrarheute pozivajući se analizu konsultantske kompanije Strategie Grains. Naime, prema njihovim podacima urod bi mogao biti manji za 10 miliona tona, odnosno 55,4 mil. t što je najmanja količina u posljednjih 15 godina. Julska prognoza predviđala je 65,4 mil. t što znači da je avgustovska korigirana za značajnih 15 posto.

Ima ga već za berbu

I američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) u svom je posljednjem izvještaju smanjilo prognoze za evropsku berbu za 8 miliona tona, sa 68 na 60 mil. t.

Ranija berba u Francuskoj

Toplinski valovi i nedostatak padavina najviše su pogodile ključne zemlje proizvođače – Francusku, Rumuniju i Mađarsku.

U Francuskoj se, primjerice, očekuje berba na najnižem nivou u posljednjih deset godina, pa možda i više, pokazali su podaci ureda za poljoprivredu, FranceAgriMer. Nešto više od pola, 53 posto onoga za zrno bilo je u dobrom ili odličnom stanju prije desetak dana, 8. avgusta. Upravo je ta kultura u Francuskoj najviše pogođena sušom zbog čega će se morati pristupiti ranijoj berbi.

Posljedično, Strategie Grains je povećao prognozu uvoza ove žitarice za gotovo 3 miliona tona, na 20 mil. t, uključujući i planiranih 9 mil. t iz Ukrajine što je, kako znamo, vrlo neizvjesno.

Kada je riječ o cijenama, evropske, za novu berbu (studeni) porasle su za 2 eura na 337 eura po toni.

Također, analitičari su smanjili predviđanja za upotrebu ove žitarice kao stočne hrane te potražnju preusmjerili na pšenicu i ječam, a to bi, navodi se, moglo dovesti do ograničenja u trgovanju njima.

Cijelu iduću sedmicu meteorološki portali najavljuju obilne padavine. No, kukuruzu koji je u stanju kakvo je, sigurno neće puno pomoći, piše Agroklub.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -