Vijesti

CIJENA PELETA ZA DOMAĆE TRŽIŠTE DA BUDE DO 550 KM Izloženo moguće riješenje za proizvođače i potrošače?

Dodik je naveo da ovih dana ističe zabrana izvoza peleta, te napomenuo da se ne primjećuje da su domaćem tržištu ponuđene sve količine peleta koje su na raspolaganju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

„Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 evra i razumljivo je što proizvođači pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 odsto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je izrazio nadu da će Savjet ministara do 1. novembra donijeti tu odluku za cijelu Bih.

Dodik je napomenuo da će, ukoliko ne bude odluke, Vlada Republike Srpske donijeti mjeru prema kojoj će proizvođači peleta moći da izvezu 50 odsto proizvodnje, a da ostatak moraju da plasiraju na domaće tržište i da cijena, imajući u vidu da su dobijali repromaterijal od Republike po stimulativnim cijenama, neće moći da pređe 550 KM.
Cijena električne energije

On je napomenuo da institucije Srpske ostaju pri politici da se cijena električne energije zadrži kao jedna od najnižih u regionu.

„Međutim, većina ljudi, zbog cijene struje, pokušava da grijanje objekta prebaci na električnu energiju. Tu su dvije stvari problematične – mreža, koja neće moći da transportuje toliko električne energije, ali će se i smanjiti kvota za izvoz, na osnovu koje smo planirali zadržati niske cijene na domaćem tržištu, te ćemo morati pronaći rješenje za taj problem“, rekao je Dodik.

Dodik je preporučio stanovništvu da se ne oslanjaju samo na jedan izvor grijanja. „Sve što činimo sa peletom i što ćemo činiti sa drugim sortimentima za grijanje, pokazuje našu odgovornost prema stanovništvu, ali očekujemo saradnju i sa njihove strane“, rekao je Dodik.

BONUS VIDEO:

 

Objava CIJENA PELETA ZA DOMAĆE TRŽIŠTE DA BUDE DO 550 KM Izloženo moguće riješenje za proizvođače i potrošače? prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -