Vijesti

Cijene divljaju, niko u vlasti nije odgovoran za to

BANJALUKA – Dok inflacija i cijene u Srpskoj rastu, nadležni nemaju konkretne poteze kojima bi građanima pomogli u svakodnevnom preživljavanju. Ono što vidimo su samo najave kontrola ali od tih kontrola nema rezultata jer trgovački lanci ne odustaju od nekontrolisanog dizanja cijena.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Lično smatram da pojedinci neopravdano povećavaju cijene svojih proizvoda, poručio je nedavno premijer Srpske i  pompezno najavio kontrole privrednih subjekata kako bi pronašli ko zloupotrebljava poskupljenja zbog povećanja minimalca u Sprskoj.

Inspektoratu je naređena brutalna kontrola, slobodno stavite akcenat na tu riječ brutalna kontrola jer smatramo da mnogi neopravdano dižu cijene ne može se desiti da je u Republici Srpskoj mlijeko skuplje nego u Italiji“, kaže Višković.

Iz Inspektorata odgovaraju da sve te kontrole redovno provode.

“Ono što je problem je što inspektorat ne može ići van okvira utvrđenih uredbom o ograničenju marže. Ipak, trgovački lanci se koriste raznim načinima kako da zaobiđu pravila. To je jedna kompleksna oblast gdje mnogo toga ima, neisticanje cijena lažnih cijena gdje imamo nepridržavanje cijena, npr. istakne se jedna cijena on kuca drugu, određene deklaracije nepštovanje marži itd. inspektori utvrde i sankcionišu subjekat“, ističe Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Kroz sedam do 10 dana biće gotova dorađena uredba na kojoj će biti povećan broj namirnica koje će se kontrolisati, tvrde u resornom ministarstvu.

3 500 kontrola je bilo u oblasti trgovine ono što ja tražim od inspektorata je da prvenstveno kontroliše primjenu uredbi. Ja sam imao podatak i koji su marketi i trg lanci i dobavljači i proizvođači kažnjavani to nisu bili oni u društveno odgovornim ali su me upozorili da ne smijem reći tačno imena tih ljudi koji su kažnjeni iz nekih zakonskih barijera u koje nisam bio upućen ali su me uputili iz mog ministartva“, rekao je  Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Kada bi se javno govorilo ko zarađuje ekstraprofit na građanima, možda bi se tada zaista i moglo stati u kraj nekontrolisanom dizanju cijena, smatraju u udruženju potrošača Don Prijedor.

Koliko god se trudili da inflaciju suzbijemo vidljivo je  da su mnoge cijene porasle osnovnih životnih namirnica tako da podržavamo svaku kontrolu da građani budu zaštićeni znatno više i da se  da se konačno zna ko su ti što su povećali cijene neopravdano i taj lov u mutnom konačno treba da se zaustavi“, ističe Murisa Marić, udruženje potrošača Don Prijedor.

Od početka ove godine, Inspektorat je već proveo oko 500 kontrola, a izrečeno je oko 150 000 KM prekršajnih mjera, dok je prošle godine izrečeno više kazni nego u prethodnih 6 godina, pa su privredni subjekti platili 2,1 million maraka kazni.

RTVBN

Objava Cijene divljaju, niko u vlasti nije odgovoran za to prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -