Vijesti

Cijene đubriva su stabilne, ali su rizici povećani

Na svjetskom tržištu cijene đubriva se gotovo nisu promijenile, ali su rizici za njihovo povećanje veoma visoki, izvještava Agrarheute. Rezultat neizvjesnosti je u prvom redu zbog poskupljenja gasa.

Dodatno stanje usložnjava bliskoistočni sukob koji može biti remetilački faktor na tržištu. I pored rasta cijene gasa, one za đubriva su ostale stabilne. Tome doprinosi jeftinije đubrivo iz Egipta i Rusije.

Opreza nikad dosta

Poljoprivrednici ne znaju šta ih očekuje u narednom periodu. Može se desiti da kupe đubrivo po trenutnim visokim cijenama, a da dođe do njihovog pada.

Isto tako lako može doći do daljnjeg rasta cijena. Sva đubriva su dostupna, ali su kupci sve oprezniji, kako na svjetskom tako i na lokalnim tržištima.

Slaba potražnja iz Evrope

Nedavno je pala cijena uree, a razlog je kupovina od strane Indije. Ova država je kupila oko 1,67 miliona tona tenderu za ureu po cijeni isporuke od 377,32 eura/t, što je izazvalo pad cijena uree na Bliskom istoku sa 382,04 eura/t na 358,46 eura/t. Na tenderu je prvobitno ponuđeno 4 milion tona i to je još jedan uzrok sporog oporavka cijene uree.

Kineski izvoz uree je u zastoju, jer Peking trenutno uskraćuje svoje izvozne dozvole. I pored toga ponuda ostaje relativno velika, a potražnja slaba. Brazil i Evropa su zainteresovani za kupovinu malih količina. Pala je i cijena amonij nitrata kojeg Rusija isporučuje veoma jeftino.

U Njemačkim uvoznim lukama cijene uree je pala na 480 eura/t, što je za 10 eura manje nego prije sedam dana. Cijena amonij nitrata KAS-a je 350 eura/t, dok je za tonu tečnog amonij-nitrat-urea rastvora trebalo izdvojiti 310 eura. Za diamonij fosfat DAP je trebalo izdvojiti 620 eura/t.

Indija je smanjila subvencije za fosfate za 31 posto. Niža subvencija za DAP znači da trgovci neće moći uvoziti po istoj stopi kao ranije i očekuje se da će nova situacija rezultirati smanjenjem njegove cijene, piše agroklub.

(Haber.ba)