Vijesti

Crni oblaci nad bitcoinom: Izbrisano 150 milijardi dolara s kripto tržišta

Cijene Bitcoina su u petak naglo pale, dok su cijene ethera također pale, izbrisavši gotovo 150 milijardi dolara s kripto tržišta.

Bitcoin je pao za oko 15 posto i njime se trgovao za oko 36.000 dolara kasno u petak, prema Coin Metricsu.

Ether, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pao je za oko 20 posto i njime se trgovao za oko 2.500 dolara.

Pad kriptovaluta uslijedio je nakon gubitaka na Wall Streetu u četvrtak. Nasdaq Composite indeks izgubio je 7,6 posto ove sedmice, a S&P 500 pao je 5,7 posto.

Rastuće kamatne stope potaknule su ulagače da odbace uloge u rizičnijoj imovini kao što su digitalne valute

Federalne reserve (FED) također su naznačile da planiraju započeti smanjenje svog bilansa, kao i smanjenje obveznica i podizanje kamatnih stopa.

Uobičajeno, bitcoin da služi kao zaštita od rastuće inflacije do koje dolazi kao rezultat vladinih poticaja privredi. Analitičari kažu da je rizik da bi promjenom politike Federalnih rezervi mogao biti uklonjen vjetar iz jedra bitcoina.

Cijene bitcoina naglo su pale od novembra, oslabivši za više od 40 posto s rekordnih 69.000 dolara.

Neki stručnjaci upozoravaju da bi tržište kriptovaluta uskoro moglo krenuti prema padu, budući da su pojačane regulatorne kontrole i intenzivne fluktuacije cijena umanjile izglede za bitcoin.

Regulatori se također obračunavaju s kriptovalutama. Kina potpuno zabranjuje sve aktivnosti vezane uz kriptovalute, a američke vlasti također suzbijaju određene aspekte tržišta.

U bilješci od četvrtka, Oandin Moya predvidio je da bi bitcoin mogao pasti ispod 40.000 dolara jer je ruska centralna banka predložila zabranu upotrebe i rudarenja kriptovaluta na ruskoj teritoriji, tvrdeći da digitalna valuta predstavlja rizik za “finansijsku stabilnost i suverenitet monetarne politike. ”

Rusija je među tri zemlje koje su lideri u rudarenju bitcoina, istaknuo je.



(Pressmedia)