Vijesti

Da li je ovo najopasniji posao na svijetu?

Radi se o farmi škorpija. Da, dobro ste pročitali, gdje su ljudi okruženi hiljadama opakih otrovnih životinja.

Farma škorpija je objekat u kojem se uzgajaju i održavaju škorpije u svrhu ekstrakcije njihovog otrova. Otrov škorpija sadrži različite vrste toksina koji imaju medicinsku primjenu, a koristi se u proizvodnji protivotrova, lijekova protiv bolova i lijekova za liječenje raka.

Farma se obično sastoji od kontrolisane one u kojem škorpije mogu napredovati i razmnožavati se. Farma se može nalaziti u udaljenom području kako bi se smanjio rizik od slučajnog puštanja škorpija u divljinu. Škorpije se drže u posebno dizajniranim ograđenim prostorima ili kavezima i hrane se hranom koja se sastoji od insekata ili drugog sitnog plijena.

Otrov se ekstrakuje iz škorpija pomoću procesa koji se zove “muženje”. To uključuje ručno stimulisanje škorpija da ispusti svoj otrov, koji se zatim skuplja u male flašice. Otrov se zatim pročišćava i prerađuje u različite oblike za upotrebu u medicini.

Farmama škorpija obično upravljaju stručnjaci u području ekstrakcije otrova i zahtjevaju visok nivo iskustva i poznavanja vrste škorpija. Uzgoj škorpija radi otrova vrlo je regulisana industrija i sve farme moraju se pridržavati strogih sigurnosnih i ekoloških standarda, prenose Nezavisne.

Osim medicinske primjene otrova škorpiona, takođe se koristi u istraživanju i razvoju novih lijekova i tretmana. Kao takve, farme škorpija važan su dio farmaceutske industrije i igraju ključnu ulogu u napretku medicinske nauke, prenosi “Klik”.

(Haber.ba)