Vijesti

Da li Pepco ulazi u BiH nakon bankrota vlasnika

Mnoge je iznenadila vijest da su dioničari firme Steinhoff International, većinskog vlasnika popularne prodavnice Pepco, odlučili su da likvidiraju kompaniju na vanrednoj skupštini održanoj u srijedu.

Ovo je naročito zanimljivo iz naše perspektive jer se Pepco upravo sprema da otvori prve prodavnice u Bosni i Hercegovini.

Kako smo veći pisali, Pepco otvara u West Gate centru u Sarajevu, Plaza centru u Mostaru itd.

Osim toga, prema gradovima u kojima su tražili radnike, može se zaključiti da će prodavnice biti otvorene i u Livnu, Čitluku, Tuzli, Lukavci i Kaknju. Kasnije su raspisali oglas i za radnike u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Gradišci i Brčkom, što govori o kako ambiceioznim planovima se radi, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako saznajemo, planovi ove kompanije za ulazak na bh. tržište neće biti ometeni problemima u matičnoj firmi Steinhoff.

Pepco nastavlja sa svojom ekspanzijom i ulaskom na bh. tržište kako je i najavljeno.

Steinhoff Internetional se našao u nevolji krajem 2017. kada je računovodstvena revizija otkrila nepravilnosti, a izvršni direktor Markus Jooste je tada morao da napusti svoju poziciju.

Kompanija se suočila sa istragama u nekoliko zemalja, a otkriven je i veliki broj računovodstvenih prevara.

Steinhoff International je držao 72 odsto lanca Pepco.

Pepco je najbrže rastući evropski trgovački lanac koji nudi odjeću za cijelu porodicu i proizvode za domaćinstvo.

Bosna i Hercegovina će biti 19. tržište za Pepco brend. Ovaj lanac ima više od 3.000 prodavnica od Estonije na sjeveru Evrope do Italije na jugu i od Španije na zapadu do Bugarske na istoku.

U cijeloj kompaniji, kako u prodavnicama tako i u sjedištu u Poznanju i distributivnim centrima, već imaju više preko 16 hiljada zaposlenih. Imaju ambiciozan pristup realizaciji planova daljeg širenja u Evropi.

Kako se kompanija brzo širi, govori podatak iz susjedne Srbije, gdje su za samo dvije godine od ulaska na tržište otvorili čak 100 prodavnica.

Biznis Info(Pressmedia)