Vijesti

DA LI SE USPIJETE „POKRITI“? Plate rastu, ali gube trku sa inflacijom

Ukazuju na ovo posljednji statistički podaci objavljeni od strane Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske (RZS), ukoliko se uporedi i analizira rast plata i cijena proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju. Prema podacima RZS, posmatrano po sektorima, u junu 2023. godine najvišu prosječnu platu imali su zaposleni u sektoru informacije i komunikacije i iznosila je 1.683 marke, a najniža u građevinarstvu – 950 maraka. Kako je navedeno, u odnosu na jun 2022. godine, sva područja zabilježila su nominalni rast plate, od čega najviše u sektorima umjetnost, zabava i rekreacija – 23,6 odsto, pružanje smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo – 16,5 i poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 14 odsto.

U isto vrijeme, cijene proizvoda i usluga, mjereno indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku su više za 6,2 odsto. Najveći godišnji rast zabilježen je u odjeljku – stanovanje 18 odsto i električna energija i drugi energenti, čak 27 odsto. Hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 11,1 odsto u odnosu na jun 2022. godine, a najznačajniji rast zabilježen je kod povrća – 27,6 odsto. Riba je skuplja za 21,6, a sredstva za higijenu 15,2 odsto.

Rast cijena, jednocifren, prema podacima RZS zabilježen je i u ostalim odjeljcima – rekreacija i kultura, zdravstvo, komunikacije i obrazovanje. Pozitivan godišnji trend, pad cijena, evidentiran je samo kod goriva i maziva za putničke automobile i u odjeljku – odjeća i obuća (3,1 odsto) što je, kako je pojašnjeno, rezultat sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

Sindikalna potrošačka korpa trenutno iznosi oko 2.500 maraka, što u prevodu znači da jedna prosječna porodica, u kojoj je samo jedno zaposleno, sa prosječnom platom može sebi priuštiti samo polovinu ove korpe.

Da plate vjerovatno ni ubuduće neće moći pratiti rast cijena ukazuju i najnoviji podaci, odnosno analize, da bi cijene nafte, u tom začaranom uzročno-posljedičnom lancu, i pored najavljenog novog podizanja kamatnih stopa od strane FED-a i Evropske centralne banke, mogle sa sadašnjih 80 dolara po jednom barelu da porastu na 86 do kraja ove godine, pošto će, kako ukazuju eksperti, rekordno visoka potražnja za naftom i smanjena ponuda dovesti do velikog tržišnog deficita.

Očekuju se prilično značajni deficiti od skoro dva miliona barela dnevno u trećem tromjesečju, pošto potražnja dostiže najviši nivo u istoriji. Prema riječima ovih eksperata, smanjenje proizvodnje i izvoza iz zemalja OPEK plus i usporavanje rasta proizvodnje nafte u SAD, igraće značajnu negativnu ulogu u trećem kvartalu ove godine, što će se onda, naravno, odraziti i vjerovatno na novi rast cijena osnovnih životnih namirnica kako u svijetu tako i kod nas.

Borba

U Sloveniji je početkom ovog mjeseca stupila na snagu uredba o obaveznom i redovnom slanju podataka o cijenama poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Na taj način Slovenija će u narednih šest mjeseci pratiti cijene usjeva i proizvoda u lancu ishrane. Kako je tada saopšteno, na ovaj način se želio ograničiti rast cijena hrane te otkriti ko u ovom lancu ima neopravdane profite i lihvarske marže. Prema ovoj uredbi, nadležno tijelo prikupljaće i analiziraće cijene, količine i porijeklo u sektorima žitarica, mesa, mlijeka, jaja, voća i povrća.

BONUS VIDEO:

Objava DA LI SE USPIJETE „POKRITI“? Plate rastu, ali gube trku sa inflacijom prenesena sa portala Aloonline.ba.