Vijesti

Dolar i dalje jača u odnosu na evro

LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema ostalim valutama porasla i prošle sedmice drugi put zaredom, jer su inflacioni pritisci u SAD-u i dalje snažni, pa čelnici američke centralne banke poručuju da ne odustaju od agresivnog povećanja kamatnih stopa.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,5 odsto, na 112,99 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,25 odsto, pa je cijena evra skliznula na 0,9720 dolara.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 2,3 odsto, na 148,70 jena, najvišu razinu u 32 godine.

U prvom dijelu tjedna dolarov je indeks stagnirao, pa i pomalo slabio.

No, ojačao je u drugom dijelu sedmice, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u septembru porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a 8,2 odsto na godišnje, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara.

Kako se inflacija i dalje kreće oko najvišeg nivoa u 40 godina, očekivanja na tržištu u vezi kamata nisu se promijenila.

Tim više što je i zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke pokazao da se čelnici Feda slažu da treba i dalje voditi restriktivnu monetarnu politiku.

“U posljednjim istupima svi čelnici Feda jednoglasno ističu predanost Feda u suzbijanju inflacije i zadržavanju smjera. Tržište shvata da će Fed nastaviti podizati kamatne stope. Pitanje je samo kada će doći do usporavanja tempa podizanja kamata sa 0,75 na 0,50 ili 0,25 postotnih bodova”, kaže Kvinsi Krosbi, strateg LPL Financial.

Procjenjuje se da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo, četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, kurs dolara snažno je porastao prema japanskoj valuti i dostiga najviše nivoe u posljednje 32 godine.

Japanske vlasti zaprijetile su da će intervenirati na tržištu kako bi zauzdale previsoke kursne promjene, no za sad to nisu učinile.

Slabost jena posljedica je izuzetno labave monetarne politike, koju vodi japanska centralna banka, dok ostale u razvijenom svijetu zaoštravaju monetarnu politiku.

Tako se očekuje i daljnje povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) na sjednici u oktobar, moguće i za agresivnih 0,75 postotnih bodova jer inflacija u evrozoni ne popušta, pa se u prosjeku kreće oko 10 odsto, rekordni nivoi od kada taj blok postoji.

Premda i Fed i ECB podižu kamatne stope, dolar jača prema evru jer se procjenjuje da ima više prostora za to, s obzirom na to da je američka privreda i dalje vrlo stabilna, dok je evropska pod pritiskom energetske krize.

Objava Dolar i dalje jača u odnosu na evro prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -