Vijesti

Dolar na najnižem nivou u posljednjih godinu dana

NJUJORK – Vrijednost dolara na valutnim tržištima pala je četvrti dan zaredom i zaronila na najniži nivo u gotovo godinu dana.

Foto: Pixabay

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 100.78 bodova, dok je juče iznosio 101.47 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa jučerašnjih 133.20 na 132.45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra dostigla 1.107 dolara, najviši nivo za godinu dana, dok je juče iznosila 1.098 dolara.

Jačanje evra posljedica je očekivanja da će Evopska centralna banka (ECB) na idućoj sjednici povećati ključne kamate za daljnjih 0,5 postotnih bodova, čime bi se smanjila razlika u kamatama između SAD-a i evrozone.

Cijene su nafte nadoknadile su dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,35 posto, na 86,4 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,46 odsto, na 82,55 dolara.

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara pala na najniži nivo u gotovo godinu dana jer se očekuje da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7:00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,1 odsto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,6 posto.

Tako azijski berzanski indeksi prate jučerašnji snažni rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones ojačao 1,1 odsto, dok je S&P 500 porastao 1,3, a Nasdaq indeks sva odsto.

To sve zahvaljujući novim indicijama popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Nakon što su dan prije podaci pokazali da su potrošačke cijene u martu porasle manje nego što se očekivalo, juče je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu pale 0,5 odsto na mjesečnm nivou.

Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke daje rezultate, da inflacija popušta i da se tržište rada, a time i pritisak na rast potrošnje i plata “hladi”.

“I dalje sve zavisi od inflacije i Feda. Nakon podataka o potrošačkim cijenama, podaci o proizvođačkim cijenama također sugerišu da inflacija popušta, što bi moglo značiti brzi završetak Fedovog zaoštravanja monetarne politike”, kaže David Carter, analitičar u JPMorgan Private Bank.

Doduše, većina analitičara i dalje smatra da će Fed na sjednici u maju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, no sve je više onih koji smatraju da će Fed na toj sjednici ostaviti kamate nepromijenjene u rasponu od 4,75 do pet odsto i tako završiti ciklus povećanja cijene novca.

A nadu ulagača da će uskoro završiti ciklus povećanja kamata u svijetu podržala je i današnja odluka singapurske centralne banke da kamate ostaju nepromijenjene.

To je prije učinilo i nekoliko drugih banaka u regiji. Hina

Objava Dolar na najnižem nivou u posljednjih godinu dana prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.