Vijesti

Dom naroda danas o budžetu Federacije BiH

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu jedna od tema budžet Federacije za 2022. godinu, predložen za raspravu po hitnom postupku, sazvana je za danas.

Predstavnički dom je razmatrao budžet na sjednici u ponedjeljak, ali  je vraćen u proceduru u formi nacrta iako je Federalna vlada kao predlagač tražila i tu hitni postupak.

Da li će Dom naroda postupiti na isti način, bit će poznato danas na sjednici.

Kako usporavanje procedure ne bi dovelo do nepokrivenosti nove fiskalne godine u FBiH najvažnijim finansijskim aktom, Vlada je predložila, a Predstavnički dom u ponedjeljak odobrio većinom glasova Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca 2022. Tom odlukom je za period januar-mart planirano 1.116.181.228 KM za finansiranje osnovnih obaveza, dok je budžet za cijelu 2022. godinu predložen u iznosu oko 5,5 milijardi KM, za 53,8 miliona više od prošlogodišnjeg.

Da bi postao operativan, federalni budžet moraju Vladi odobriti oba doma u Parlamentu doslovno u istim tekstovima jer jedino kao takvi mogu činiti jedinstveni operativni dokument.

 

Biznis.ba / FENA