Vijesti

Dragan Čorokalo preuzima “Krajina osiguranje”

PRIJEDOR – Dragan Čorokalo, vlasnik “Prijedorputeva” i “Fortis grupe”, u kojoj posluje nekoliko kompanija, kupio je akcije “Krajina osiguranja” i za sada će preuzeti oko 35 odsto tog društva, s ciljem da u idućem periodu potpuno preuzme ovu osiguravajuću kuću kojom upravlja Republika Srpska, potvrđeno je za portal CAPITAL.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: infoprijedor

Kako smo objavili “Krajina osiguranje” je danas dokapitalizovano sa 2,9 miliona maraka prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, a saznanja CAPITAL-a da je Čorokalo kupac akcija potvrdio je i on lično.

“Imaćemo oko 34-35 odsto udjela, imamo pravo na upravljanje i ićemo da budemo potpuni vlasnici da možemo da upravljamo onako kako treba da se upravlja”, kazao je Čorokalo.

Dodao je da ima plan oporavka “Krajina osiguranja”, ali da prvo treba da “uđe u firmu i očisti dugove”.

“To je to, onda ćemo raditi, kako smo uvijek radili, tako ćemo i ubuduće. Svaku firmu koju smo kupili, podigli smo je. Treba vremena, ako se nešto deset godina uništava, treba deset godina popravljati”, istakao je Čorokalo.

Akcijski kapital “Krajina osiguranja”, zaključno s trećim kvartalom prošle godine, iznosio je 13,6 miliona KM, a rezerve 1,3 miliona. Međutim, deveti mjesec su završili u gubitku od preko milion maraka, čime je akumulirani gubitak premašio 9,8 miliona. Tako je na kraju ukupni kapital društva procijenjen na 5,2 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj tog društva.

CAPITAL je u više navrata pisao o problemima u “Krajina osiguranju”, da nema pokrivene tehničke rezerve i da mu čak prijeti oduzimanje dozvole.

Većinski paket akcija društva „Krajina osiguranje“ za 6,9 miliona KM krajem 2015. godine kupili su Naveen Aggarwal i Gupta Neete, a umjesto poboljšanja poslovanja, društvo je zapalo u još veće probleme.

Naime, novi vlasnici su odmah po preuzimanju donijeli niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Njima je već nekoliko godina zabranjeno pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Objava Dragan Čorokalo preuzima “Krajina osiguranje” prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -