Vijesti

Dug američkih kreditnih kartica premašuje jedan trilion dolara

NEW YORK – Amerikanci su se u posljednjem tromjesečju zadužili više nego ikad putem svojih kreditnih kartica, objavila je Banka federalnih rezervi Njujorka, sa saldom koji je po prvi put premašio jedan trilion dolara, čak iako je ukupni dug domaćinstava uglavnom ostao nepromijenjen.

FOTO: Pixabay

Istraživači su rekli da su salda na kreditnim karticama porasla za 45 milijardi dolara na 1.03 triliona dolara u drugom tromjesečju 2023., objavila je regionalna Fed banka u svom posljednjem tromjesečnom izvještaju o dugovima i kreditima domaćinstava, odražavajući snažnu potrošnju potrošača i više cijene uslijed inflacije.

Dug domaćinstava porastao je za 0.1 odsto na 17.06 biliona dolara, budući da su hipotekarni saldi – najveći dio i obično najveći pokretač ukupnog duga domaćinstava – uglavnom ostali nepromijenjeni.

U međuvremenu, podaci su pokazali da su neplaćanja kreditnih kartica na najvišem nivou u 11 godina, mjereno pomoću prosjeka za četiri kvartala.

Ali, trend iz tromjesečja u tromjesečje činio se manje alarmantnim, pri čemu su istraživači Feda iz Njujorka primijetili izjednačavanje blizu nivoa prije pandemije u posljednja dva kvartala.

“Uprkos brojnim poteškoćama s kojima su se američki potrošači suočili tokom prošle godine – više kamatne stope, postpandemijski inflacijski pritisci i nedavni propasti banaka – malo je dokaza o raširenim finansijskim poteškoćama za potrošače”, napisali su istraživači njujorškog Feda na blogu uz objavu podataka, prenosi “TRTworld”. Nezavisne novine 

Objava Dug američkih kreditnih kartica premašuje jedan trilion dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.