Vijesti

Dug Banjaluke veći od 100 miliona maraka

BANJALUKA – Grad Banjaluka po osnovu kredita i obveznica dužan je više od sto miliona maraka. Riječ je uglavnom o dugoročnom dugu prema domaćim kreditorima, navodi se u Informaciji o zaduženju i garancijama koja će se pred gradskim odbornicima naći na narednom zasijedanju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: CAPITAL

Ukupno je u otplati 12 dugoročnih zaduženja, od čega su deset krediti, a preostale dvije emisije obveznica.

Ubjedljivo najveću obavezu Banjaluka ima kod konzorcija domaćih banaka koje su administraciji bivšeg gradonačelnika Igora Radojićića dale kredit od 60 miliona maraka za refinansiranje starih dugova.

Samo u ovoj godini po toj obavezi iz gradskog budžeta je isplaćeno 3,6 miliona KM.

Pod pretpostavkom da se grad više neće zaduživati, poslednja obaveza mu ističe 2039. godine.

Sve do 2028. godišnji anuiteti su veći od deset miliona maraka. Ove i naredne godine biće vraćeno po 16,8 miliona maraka, zatim 2024. i 2025. po 14 miliona, da bi tri godine kasnije nivo godišnjih obaveza bio na oko 13 miliona KM.

Tek, 2030. godine Banjaluka bi mogla “prodisati” jer će joj godišnje obaveze po kreditima biti 3,7 miliona KM.

U Odjeljenju za finansije napominju da ni jednog momenta nije prekoračen zakonski limit kada je zaduživanje u pitanju.

Stepen dugoročne zaduženosti iznosi 12,18 odsto redovnih prihoda i znatno je niži od ograničenja koje je 18 odsto”, navodi se u informaciji.

Pored svojih obaveza, Banjaluka je svojim preduzećima dala garancije na dug od 22,3 miliona maraka, što je takođe potencijalna obaveza.

Toplananije ostvarivala dovoljno poslovnih prihoda da bi mogla uredno  plaćati obaveze po zaduženjima, te je Grad kao garant, u prvoj polovini 2022. godine izmirio  navedene obaveze u ukupnom iznosu od 1.890.418 KM, a što je u skladu sa planiranim budžetom”, navode u resornom odjeljenju.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Dug Banjaluke veći od 100 miliona maraka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -