Vijesti

Dug Crne Gore preko 60 odsto BDP-a

PODGORICA – Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju septembra je iznosio 3,98 milijardi evra ili 60,18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju septembra je iznosio 3,75 milijardi evra a ili 56,6 odsto BDP-a“,  navodi se u najnovijem izvještaju Ministarstva.

Spoljni dug je iznosio 3,59 milijardi evra, odnosno 54,25 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 393,14 miliona evra, odnosno 5,93 odsto BDP-a.

Depoziti su na kraju septembra iznosili 237,33 miliona evra, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost na kraju septembra 67,94 miliona evra a ili 3,58 odsto BDP-a.

Tokom trećeg kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo tromjesečje za 37,71 milion evra. Smanjenje duga posljedica je redovne otplate obaveza po osnovu duga i činjenice da nije bilo dodatnih zaduženja tokom trećeg kvartala“,  navodi se u izvještaju.

Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku trećeg kvartala povučeno je oko 5,96 miliona eura, dok u istom kvartalu nije bilo novih zaduživanja za potrebe finansiranja budžeta.

Tokom trećeg kvartala, realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice u ukupnom iznosu od 54,75 miliona evra, od čega se 5,63 miliona evra a odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 49,12 miliona evra. U istom periodu, otplaćena je i kamata u iznosu od 30,56 miliona evra, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,92 miliona evra, dok je otplata ino kamate iznosila 28,64 miliona evra“,  rekli su iz Ministarstva.

Bankar.me

Objava Dug Crne Gore preko 60 odsto BDP-a prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -