Vijesti

ECB: Oporezujte bogate i ekstraprofit

BRISEL – Glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Filip Lejn predlaže oporezivanje visokih prihoda i ekstraprofita kompanija kako bi se finansirala pomoć za najsiromašnije u uslovima inflacije, a izbjeglo povećanje javnog duga.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Zbog makroekonomskih razloga, ali i pravednosti – jer energetski šok pogađa ljude kroz rekordnu inflaciju, “vlade bi trebalo da podrže domaćinstva i firme koji najviše trpe”, rekao je član upravnog odbora ECB-a u intervjuu za austrijski dnevnik “Der Standard”.

Na pitanje treba li dio podrške finansirati povećanjem poreza za bogate, Lejn predlaže veće poreze na visoke prihode ili na industrije i kompanije koje su vrlo profitabilne uprkos energetskom šoku.

ECB se zalaže za ciljanu državnu podršku kojom bi se domaćinstva zaštitila od uticaja inflacije, što je juče ponovila predsjednica evropske centralne banke Kristin Lagard pred Evropskim parlamentom.

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobija zamah unutar evrozone. Španska vlada želi da uvede privremeni i vanredni porez za najbogatijih jedan odsto stanovništva, kako bi finansirala mjere za ublažavanje uticaja sve veće inflacije.

Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na ekstraprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na evropskom nivou.

Velika Britanija, koja je izašla iz Evropske unije, prošlog petka objavila je plan potrošnje i velikih poreskih smanjenja.      N1

Objava ECB: Oporezujte bogate i ekstraprofit prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -