Vijesti

ECB vjerovatno smanjuje kamatne stope ove godine

BRISEL – Evropska centralna banka će vjerovatno sniziti kamatne stope 2024. godine, nakon što se tempo rasta cijena smanji na dva odsto do sljedeće godine, rekao je guverner Banke Francuske Fransoa Vijeroj de Gajo (Francois Villeroy de Galhau).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

„Vjerovatno ćemo smanjiti stope ove godine jer napredujemo u borbi protiv inflacije“, rekao je Vijeroj u petak na televiziji LCI, i dodao da je u toku izlaženje iz vanrednog stanja borbe protiv inflacije i da su na pravom putu da „pobede tu bolest“, prenosi Bloomberg.

Tržišta se klade na početno smanjenje u aprilu, iako se čini da većina kreatora monetarne politike favorizuje jun. Vijeroj je ranije rekao da nijedan datum nije isključen i da je sve moguće na predstojećim sastancima – u zavisnosti od podataka.

Govoreći ranije u petak, njegov letonski kolega Martins Kazaks rekao je da bi nade investitora za monetarno ublažavanje na jednom od naredna dva skupa mogle biti previše agresivne.

„U ovom trenutku postoje očekivanja da bi stope mogle da budu smanjene na proleće, u martu ili aprilu, ali ja nisam toliko optimističan“, rekao je Kazaks i istakako da bi sačekao da se završi „priča o inflaciji“ te da se onda stope se mogu snižavati korak po korak.

Vijeroj je takođe rekao da će francuski ekonomski rast „postepeno ubrzavati“ u narednim mjesecima pošto inflacija bude padala ispod prosečne stope povećanja plata. Banka Francuske očekuje da će se izbjeći recesija, sa ekspanzijom od oko 0,9 odsto ove godine.Biznis.rs

Objava ECB vjerovatno smanjuje kamatne stope ove godine prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -