Vijesti

‘ELEKTROPRIVREDA BIH’ GRADIT ĆE DVIJE VELIKE SOLARNE ELEKTRANE U BUGOJNU

[ad_1]

Ministar privredne Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić i premijer SBK Tahir Lendo potpisali su danas sa Admirom Andelijom, generalnim direktorom „Elektroprivrede BiH“, ugovore o koncesiji za dvije fotonaponske elektrane ukupne snage 50 megavata na rudarskim površinama Rudnika uglja Gračanica Bugojno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao Andelija, riječ je o investiciji vrijednoj između 55 i 60 miliona KM.

  • To su zasad naše najveće solarne elektrane koje planiramo graditi. Investicija je između 55 i 60 miliona KM i to je za nas jedan od najvažnijih energetskih objekata bioobnovljivih izvora energije. Na ovom području imamo u planu i vjetropark Vlašić za koji imamo potpisan ugovor o koncesiji, pa područje SBK, kad je u pitanju energetska infrastruktura, može biti centar događanja. Agenda Elektroprivrede i države je postepeno preći na obnovljive izvore energije – rekao je Andelija.
Ilustracija

Hrnjić je kazao kako je ovim projektom SBK blizu energetske samoodrživosti.

  • Projekt će značiti puno za ukupnu energetsku bilansu Kantona. Već nekoliko godina radimo bilansu energetskih potreba koja je pokazala da je u SBK oko 71 posto potrošnje pokriveno proizvodnjom. Instalacijom ovih elektrana i njihovom godišnjom proizvodnjom SBK će se približiti energetskoj samoodrživosti – kazao je Hrnjić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba