Vijesti

Elektroprivreda RS želi nagrađivati ljude koji će štedjeti struju. Objasnili su kako

Petrović je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima RS kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

On je pojasnio da će građani koji uštede pet do 20 posto električne energije imati popust na računima od 30 posto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto onda će imati popust na električnu energiju 100 odsto.

Prema njegovim riječima, na računu ima mrežarina koja pripada regulisanoj djelatnosti i koja se ne može umanjivati, ali se može umanjiti račun za električnu energiju.

“Račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli oktobar, za ovaj oktobar će koštati 45 KM ili 50 KM, ako je ostvarena ušteda od 20 posto kilovat sati, a ako ste imali račun od 70 KM vi ćete očekivati u oktobru da platite oko 32 KM”, rekao je Petrović.

On naglašava da je veoma teško organizovati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građanin ostvari uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mjesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cijena električne energije na berzama za januar je 1.000 eura za 1.000 megavat-sati, što znači da jedan kilovat-sat košta dvije marke, a to se potroši dok se skuha kafa.

“Ovaj program će biti predočen svim građanima RS u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge”, napomenuo je on.

Petrović kaže da će istovremeno Elektroprivreda RS ostvariti veće prihode koje će iskoristiti za stabilnost svog sistema i za započete investicije.

On je napomenuo da je ova godina bila ekstremno sušna, a najavljuju se topla jesen i blaga zima, što znači da neće biti dobra hidrologija i to je jasan znak da će vlade u regionu koje uvoze električnu energiju morati pribjegavati i restriktivnijim mjerama.

Petrović naglašava da u RS, koja ima višak električne enrgije, već dolaze ozbiljni partneri iz evropskih zemalja u želji da prenesu svoje proizvodne kapacitete u RS uz uslov da potpišu dugogodišnje ugovore o potpunom snabdijevanjau, koji se nigdje ne daju osim u RS.

“Zato ovo možemo da iskoristimo kao prednost jer jedini na Balkanu možemo da ponudimo naše potencijale proizvodnim pogonima iz Evrope, da otvorimo nova radna mjesta, da povećamo BDP u Republici Srpskoj”, istakao je Petrović i dodao da imaju projekat koji nude svim privrednicima, prenosi Raport.

(Haber.ba)